Scroll down

Alternate Text
News banner

Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen laten hun stem horen tijdens het African Girls and Young Women Festival in Ghana

In de Ghanese hoofdstad Accra zijn deze week meer dan vijftig meisjes en jonge vrouwen vanuit het hele continent samengekomen voor het tweede jaarlijkse African Girls and Young Women Festival. Dit festival vormt een uitwisselingsplatform voor meisjes en jonge vrouwen om zo meer invloed uit te oefenen op beleid dat over hen gaat. Door elkaar te ontmoeten, versterken zij hun stem om beter te worden gehoord. Het thema van het festival dit jaar luidt dan ook: I Speak 4 Myself.

De stem van meisjes en jonge vrouwen

“De stemmen van meisjes en jonge vrouwen missen in leiderschap en op andere maatschappelijke vlakken”, zegt Esther Nyawira van FEMNET, het netwerk dat het festival organiseert. “Het is daarom van groot belang dat projecten en programma’s meisjes blijven betrekken, niet als passieve begunstigden maar juist als belangrijke stakeholders, om zo gendergerelateerde sociale uitsluiting te bestrijden."

She Leads

FEMNET (African Women’s Development and Communication Network) werkt samen met Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland en Terre des Hommes in She Leads, een vijfjarig programma in strategisch partnerschap met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel van She Leads is om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming op allerlei niveaus te vergroten zodat heersende gendernormen veranderen. Het programma wordt onder andere in Oost- en West-Afrikaanse landen uitgevoerd, ook in Ghana waar het festival nu plaatsvindt.                               

Over de hele wereld maken meisjes ongeveer 1,1 miljard van de wereldbevolking uit, maar toch worden ze nog vaak systematisch buitengesloten op het gebied van sociale, economische en politieke deelname. Hun afwezigheid heeft niet alleen gevolgen voor hun eigen gezondheid en welzijn, maar ook voor de samenleving. Internationaal maakt de marginalisering van meisjes en jonge vrouwen het moeilijk voor landen om gendergelijkheid te bereiken. Internationale samenwerking en uitwisseling zoals tijdens het African Girls and Young Women Festival zijn daarom essentieel voor verandering.

"Kans om netwerk te verbreden"

“Ik zie het festival als een kans om met andere activistische en feministische meisjes en jonge vrouwen in contact te komen en mijn netwerk te verbreden”, zegt Faustina Prempeh, bezoeker van het festival en She Leads-programmamanager bij Defence for Children International in Ghana. “Het is een vertrouwde omgeving waar meisjes in contact kunnen komen met gelijkgestemde meisjes en jonge vrouwen, om zo een positieve verandering teweeg te brengen en de She Leads-agenda te promoten."

 

Creatieve vertelsessies

Het African Girls and Young Women Festival wordt mede-georganiseerd en geleid door Afrikaanse meisjes en jonge vrouwen vanuit het hele continent. Het is een plek waar diversiteit en pan-Afrikaanse betrokkenheid worden gevierd door onder meer creatieve vertelsessies met poëzie, spoken word performances, dans en muziek.

“Bijna alle aanwezige Afrikaanse meisjes vieren hun eigen cultuur, dat vind ik iets heel moois. Zo zullen ook andere meisjes en jonge vrouwen inzien waarom we als een team moeten samenwerken om onze stemmen te laten horen en om een ​​verandering teweeg te brengen voor meisjes en jonge vrouwen overal”, aldus Faustina.

Uitwisseling van perspectieven

“Het festival biedt de mogelijkheid om de problemen waar meisjes en jonge vrouwen mee te maken krijgen vanuit een breder perspectief te bekijken”, vertelt de 22-jarige Glaine Naneu uit Kenia die voor het festival voor het allereerst naar het buitenland reisde. Ze werkt in het She Leads-programma in Kenia samen met ECPAT-partner Kenya Alliance for Advancement of Children (KAACR).

“Ik begrijp nu dat de uitdagingen voor meisjes en jonge vrouwen in Kenia niet alleen daar, maar over het hele Afrikaanse content bestaan. Ik vind het overigens fantastisch dat het gehele festival geleid en georganiseerd wordt door meisjes en jonge vrouwen zelf.”

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Meisjes in Afghanistan staan op voor hun recht op onderwijs

Vorige week zagen we hartverscheurende beelden van tienermeisjes die in tranen hun scholen verlieten in Afghanistan. Ook…


Lees meer

“Gendergelijkheid moet altijd een prioriteit zijn”

Sara Tawil is de landelijke netwerkcoördinator voor het She Leads-programma in Libanon. Het is een programma voor én doo…


Lees meer

Wereldmeisjesdag 2021: ‘Digitale generatie. Onze generatie‘

Dit jaar wordt op Wereldmeisjesdag aandacht besteed aan de online genderkloof. Hoewel de corona pandemie wereldwijd de t…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee