Scroll down

Alternate Text

Armoede

De achtergrond

Defence for Children maakt zich zorgen om kinderen in Nederland die in armoede opgroeien. Volgens de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2020) leven maar liefst 251.000 kinderen in armoede en lopen daarmee risico op sociale uitsluiting. Van hen groeien 99.000 kinderen op in een gezin met een langdurig laag inkomen.

Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen hebben meer kans op een slechte gezondheid, op lager dan gemiddelde schoolresultaten en zij lopen een groter risico om in aanraking te komen met kindermishandeling en verwaarlozing. Doordat het armoedebeleid een verantwoordelijkheid is van gemeenten, is daarnaast de beschikbare hulp niet voor alle kinderen gelijk, zoals bijvoorbeeld de voorwaarden voor het ontvangen van een Kindpakket.

Zorgwekkend zijn ook de problemen die kinderen in armoede ervaren op het gebied van onderdak en huisvesting. Zo zijn er kinderen die van hun ouders gescheiden (dreigen te) worden als gevolg van dakloosheid, worden dakloze gezinnen met kinderen niet altijd toegelaten tot de maatschappelijke opvang en is het, eenmaal toegelaten tot de maatschappelijke opvang, lastig om uit te stromen naar een zelfstandige woning vanwege het woningtekort.

Meer informatie:

Armoede in Nederland

Bekijk de video

Meer weten over onze projecten?

Speaking Minds

Speaking Minds draagt bij aan een inclusief en effectief armoedebeleid dat maatwerk levert aan kinderen, jongeren en gemeenten door structurele integratie van jongerenparticipatie op gemeentelijk niveau.

Lees Meer

Mulock Houwer-lezing: Aandacht voor jeugdzorg

De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding?

Lees Meer

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

Hartelijk dank!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee