Scroll down

Alternate Text

Kinderrechtenhelpdesk

Contact

Een kind is geen nummer

Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Ze hebben recht op onderwijs, privacy, een eigen mening en medische zorg. Dit zijn voorbeelden van rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Deze rechten worden helaas niet altijd nageleefd. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children biedt kinderen, jongeren, ouders, advocaten en hulpverleners advies en juridische ondersteuning bij vragen over kinderrechten.

Kinderen hebben op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag eigen rechten. Helaas is er nog steeds niet in alle situaties waar kinderen bij betrokken zijn, voldoende aandacht voor de rechten van kinderen. De focus ligt nog te vaak op volwassenen en te weinig op kinderen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen lopen tegen problemen aan. Zo krijgen we vragen over kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, kinderen die uit huis worden geplaatst, of kinderen die met de politie in aanraking komen. We krijgen ook vragen over onderwijs, loverboys en religie. De bellers hebben behoefte aan juridisch advies en ondersteuning.

De juristen van Defence for Children beschikken over de juiste kennis van nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van kinderrechten. Ze zijn altijd up-to-date als het gaat om jurisprudentie en het Nederlandse beleid. Bovendien hebben ze onuitputtelijk veel energie en een doorzettersmentaliteit. Kortom, alle ingrediƫnten die nodig zijn om kinderrechtenschendingen aan de orde te stellen bij de verantwoordelijke instanties, overheid en politiek.

Wat doen wij concreet?

Wij geven informatie en juridisch advies aan kinderen, jongeren, ouders, docenten, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen.Wij bemiddelen als advies alleen niet voldoende is. Hiervoor kunnen wij contact opnemen met instellingen, hulpverleners, advocaten en andere deskundigen. Dit doen we altijd in overleg en met toestemming van de betrokkenen. Wij kunnen juridische kinderrechtenrapportages opstellen ter ondersteuning van procedures.

Een flinke stap verder

Defence for Children zet alles op alles om kinderen te beschermen en te helpen. Met name kwetsbare kinderen, zoals kinderen en jongeren die in aanraking komen met politie en justitie, ongedocumenteerde kinderen en kinderen in instellingen en pleeggezinnen, lopen een groter risico op schending van hun rechten. Wij helpen hen en gaan verder waar andere organisaties stoppen. Soms blijkt dat een kinderrechtenschending verder gaat dan een individueel geval, dan doen wij extra onderzoek en pleiten we voor de nodige aanpassingen om het probleem om te lossen.

Bereikbaarheid Kinderrechtenhelpdesk

De Kinderrechtenhelpdesk is telefonisch en per mail bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 13 tot 17 uur:

Telefoon: 071 516 09 80
Of vul het contactformulier direct in

De medewerkers van onze Kinderrechtenhelpdesk zijn niet te bezoeken op kantoor.

Financiers Kinderrechtenhelpdesk

De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children wordt financieel gesteund door: Kerk in Actie, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Nationaal Fonds Kinderhulp, Kinderpostzegels, Adessium, Free a Girl, Save the Children, Janivo Stichting en Dioraphte.

Verhalen uit de Kinderrechtenhelpdesk

Trouwen op je zestiende?

Schoolondersteuner Marike maakt zich zorgen om Amira. Het Syrische meisje dat aangeeft school te willen verlaten om ergens anders te gaan wonen.

Lees meer

Poort open, deur gesloten

Alisa is elf als ze met haar ouders vlucht uit Kosovo. De poort van het asielzoekerscentrum gaat open, maar de deur naar een vrij leven blijft dicht.

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee