Scroll down

Alternate Text

Kinderrechtenhelpdesk

Contact

Wat doet de Kinderrechtenhelpdesk?

Kinderen, (pleeg)ouders, advocaten, hulpverleners en andere professionals kunnen contact opnemen met de Kinderrechtenhelpdesk als zij een vraag hebben over kinderrechten. Op de Kinderrechtenhelpdesk werken juristen die gespecialiseerd zijn in (inter)nationale kinderrechten. Zij geven gratis juridisch advies. In iedere zaak bekijken zij om welke kinderrechten het gaat en geven zij, waar mogelijk, advies over welke stappen gezet kunnen worden om ervoor te zorgen dat de rechten van het kind worden nageleefd.

Met welke vragen kun je bij ons terecht?

De Kinderrechtenhelpdesk geeft juridisch advies over drie onderwerpen: jeugdrecht, migratie en seksuele uitbuiting. Hieronder vind je per onderwerp voorbeelden van vragen die de Kinderrechtenhelpdesk behandelt.

Jeugdrecht

 • Hoe kan een kind zijn mening geven aan de kinderrechter?
 • Moet een kind altijd omgang hebben met zijn ouders?
 • Hoe moet de politie omgaan met een kind dat is aangehouden?
 • Wat kan Defence for Children betekenen voor een kind dat uit huis is geplaatst?
 • Mag een kind met een beperking naar een reguliere school?

Migratie

 • Wat kan Defence for Children betekenen voor een kind dat geworteld is in Nederland?
 • Waar heeft een kind recht op wanneer het in de asielopvang woont?
 • Kan Defence for Children helpen bij het zoeken van een advocaat?
 • Mag een kind zonder verblijfsvergunning naar school of stagelopen? 
 • Kan Defence for Children een lopende verblijfsprocedure ondersteunen met een kinderrechtenrapportage?

Seksuele uitbuiting

 • Waar kan (een vermoeden van) kindermisbruik in het buitenland worden gemeld?
 • Wat zijn de rechten van een slachtoffer tijdens een strafrechtelijke procedure tegen de verdachte?
 • Welke rechten heeft een kind dat gedwongen wordt te trouwen en hoe kan dit worden voorkomen?
 • Wat kan een slachtoffer van uitbuiting doen als het Openbaar Ministerie besluit de verdachte niet te vervolgen?
 • Welke rechten hebben kinderen die slachtoffer zijn van uitbuiting, zoals gedwongen worden om seksuele handelingen te verrichten, te werken of strafbare feiten te plegen?

Als de medewerkers van de Kinderrechtenhelpdesk je niet verder kunnen helpen, leggen zij dit uit en verwijzen ze je door naar een organisatie die dat wel kan. Bekijk de video om te zien hoe we werken!

--- Tekst loopt door onder de video ---

Bekijk de video om te zien hoe we werken!

Contact en openingstijden   

Heb je een vraag over kinderrechten? Kijk dan eerst of je vraag tussen de veelgestelde vragen staat. Is dit niet zo of wil je meer informatie? Neem dan contact op met de Kinderrechtenhelpdesk.

De Kinderrechtenhelpdesk kun je op drie manieren bereiken:

Je kunt ons bellen op maandag t/m vrijdag, tussen 9 en 17 uur. Bel je op een ander moment of nemen we de telefoon niet op? Laat dan een voicemail bericht achter. Geef daarin in ieder geval je telefoonnummer of e-mailadres door.

Op dit moment is het erg druk op de kinderrechtenhelpdesk en vanwege de meivakantie zijn wij minder goed bereikbaar. We doen ons best om binnen 10 werkdagen contact met je op te nemen.

Verhalen uit de Kinderrechtenhelpdesk:

Martin Vegter vertelt:
de zaak van Mara, Amina en Ahmed

Het display van mijn telefoon op de Kinderrechtenhelpdesk licht op: 088-0720433. Het detentiecentrum in Zeist. Ik zet me alvast schrap.
 
“Met Mara.”
“Hoi Mara, met Martin.”
“De busjes zijn gekomen...”

Lees verder

Marie-Christine Alting von Geusau vertelt:
de zaak van Maja

Als migratiejurist op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children kom ik vaak in aanraking met kinderen in schrijnende omstandigheden. Een zaak waarbij ik vanaf het begin was betrokken en die me altijd zal bijblijven, is die van Maja, een in Bosnië en Herzegovina geboren, zwaar gehandicapt meisje. Maja zal vanwege haar spierziekte niet oud worden. 

Lees verder

Sander Schuitemaker vertelt:
de zaak van Ndume

Als migratiejurist op de Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children kom ik vaak in aanraking met kinderen in schrijnende omstandigheden. Een zaak waarbij ik intensief was betrokken en die me altijd zal bijblijven, is die van Ndume, een jongetje van destijds drie jaar oud, geboren in Nederland.

Lees verder

Financiers

De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children wordt financieel gesteund door: Kerk in Actie, Het Gehandicapte Kind, Kinderpostzegels, Adessium, Unicef, het ministerie van VWS en Dioraphte.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee