Scroll down

Alternate Text

Kinderrechtenhelpdesk

Contact

Een kind is geen nummer

Kinderen hebben het recht om veilig op te groeien, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen. Ze hebben recht op onderwijs, privacy, een eigen mening en medische zorg. Dit zijn voorbeelden van rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Deze rechten worden helaas niet altijd nageleefd. De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children biedt kinderen, jongeren, ouders, advocaten en hulpverleners juridisch advies en ondersteuning bij vragen over kinderrechten.

Eigen rechten

Kinderen hebben op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag eigen rechten. Helaas is er nog steeds niet in alle situaties waar kinderen bij betrokken zijn, voldoende aandacht voor de rechten van kinderen. De focus ligt nog te vaak op volwassenen en te weinig op kinderen. Niet alleen kinderen, maar ook ouders, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen lopen tegen problemen aan. Zo krijgen we vragen over kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, kinderen die uit huis worden geplaatst of kinderen die met de politie in aanraking komen. We krijgen ook vragen over onderwijs, loverboys en religie. De bellers en mailers hebben behoefte aan juridisch advies en ondersteuning.

Juridische hulp

De juristen van Defence for Children beschikken over kennis van nationale en internationale wet- en regelgeving op het gebied van kinderrechten. Ze zijn up-to-date als het gaat om jurisprudentie en het Nederlandse beleid. Bovendien hebben ze onuitputtelijk veel energie en een doorzettersmentaliteit. Kortom, alle ingrediënten die nodig zijn om kinderrechtenschendingen aan de orde te stellen bij de verantwoordelijke instanties, overheid en de politiek.

--- Tekst loopt door onder de video ---

Bekijk de video om te zien hoe we werken!

Wat doen wij concreet?

Wij geven informatie en juridisch advies aan kinderen, jongeren, ouders, docenten, advocaten, hulpverleners en andere betrokkenen. Wij bemiddelen als juridisch advies alleen niet voldoende is. Zo kunnen wij contact opnemen met instellingen, hulpverleners, advocaten en andere deskundigen. Dit doen we altijd in overleg en met toestemming van de betrokkenen. Wij kunnen  kinderrechtenrapportages opstellen ter ondersteuning van juridische procedures.

Een flinke stap verder

Defence for Children zet alles op alles om kinderen te beschermen en te helpen. Met name kwetsbare kinderen, zoals kinderen en jongeren die in aanraking komen met politie en justitie, ongedocumenteerde kinderen en kinderen in instellingen en pleeggezinnen, lopen een groter risico op schending van hun rechten. Wij helpen hen en gaan verder waar andere organisaties stoppen. Soms blijkt dat een kinderrechtenschending verder gaat dan een individueel geval, dan doen wij extra onderzoek en pleiten we voor de nodige aanpassingen om het probleem om te lossen.

Contact Kinderrechtenhelpdesk

Het is momenteel druk op de Kinderrechtenhelpdesk. Vanwege de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werken ook de medewerkers van het Defence for Children thuis. Dit kan van invloed zijn op onze telefonische bereikbaarheid. Daarom verzoeken wij u om, voor zover mogelijk, contact met ons op te nemen per e-mail en daarbij uw telefoonnummer te vermelden. Onze medewerkers nemen dan telefonisch of per e-mail contact met u op. De huidige situatie kan ook van invloed zijn op de snelheid waarmee we reageren. Ook voor ons geldt een lagere beschikbaarheid voor werk als gevolg van de maatregelen. We streven ernaar binnen twee weken contact met u op te nemen.

De Kinderrechtenhelpdesk is op verschillende manieren bereikbaar:

Telefoon:
We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar tussen 13 en 17 uur via het nummer 071 516 0980. U wordt dan doorverbonden met een van onze medewerkers. 

E-mail:
Stuur een e-mail naar info@defenceforchildren.nl of vul het contactformulier in. 

De medewerkers van onze Kinderrechtenhelpdesk zijn niet te bezoeken op kantoor.

Richtlijnen 

Meer informatie over hoe Defence for Children omgaat met persoonsgegevens kun je in onze privacyverklaring vinden.

Verhalen uit de Kinderrechtenhelpdesk

Trouwen op je zestiende?

Schoolondersteuner Marike maakt zich zorgen om Amira. Het Syrische meisje dat aangeeft school te willen verlaten om ergens anders te gaan wonen.

Lees meer

Poort open, deur gesloten

Alisa is elf als ze met haar ouders vlucht uit Kosovo. De poort van het asielzoekerscentrum gaat open, maar de deur naar een vrij leven blijft dicht.

Lees meer

Financiers

De Kinderrechtenhelpdesk van Defence for Children wordt financieel gesteund door: Kerk in Actie, Het Gehandicapte Kind, Kinderpostzegels, Adessium, Unicef, het ministerie van VWS en Dioraphte.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee