Scroll down

Alternate Text
News banner

Highlights 2022

Benieuwd naar ons werk om kinderrechten nog beter op de kaart te zetten? Nu de eerste maand van het nieuwe jaar begonnen is, delen we graag onze highlights van het afgelopen jaar!

1. Januari: Rapport 'Terug naar Huis'

Midden januari brengen we het rapport ‘Terug naar huis’ uit, dat gaat over de uithuisplaatsing van kinderen. Uit ons onderzoek blijkt dat de juiste zorg en ondersteuning voor kinderen en ouders wanneer een uithuisplaatsing dreigt of daadwerkelijk plaatsvindt, vaak uitblijft. Belangrijke oorzaken zijn de lange wachtlijsten in de zorg en het gebrek aan passende hulp. 

Lees meer

2. Februari: Lancering Terminologiegids

Defence for Children – ECPAT en Terre des Hommes Nederland lanceren een gids met richtlijnen voor taalgebruik dat betrekking heeft op seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen. Dankzij deze online gids, de ‘termenchecker’, is het mogelijk meer dan 90 termen over seksueel geweld tegen kinderen op te zoeken.

Lees meer

3. Maart: Hulp aan Oekraïne

Op 24 februari 2022 vallen Russische troepen Oekraïne binnen. De vijandelijkheden in Oekraïne vormen tot op heden een onmiddellijke bedreiging voor het leven van miljoenen kinderen. Defence for Children is via partnerorganisaties ter plaatse en biedt vanaf maart gedurende het hele jaar hulp aan gezinnen en kinderen in nood. Zo bieden we psychosociale hulp en verstrekken we voedsel en hygiëne pakketten.

Lees meer

4. April: Recht op Water-zaak

De rechtbank Den Haag oordeelt in de door ons aangespannen strategische procedure, de ‘waterzaak’, dat het niet per definitie onrechtmatig is als gezinnen met kinderen van het drinkwater worden afgesloten wanneer ouders de waterrekening niet kunnen betalen. We gaan in hoger beroep.

Lees meer

5. Mei: Aangenomen motie samenplaatsing broers en zussen

Eind mei neemt de Tweede Kamer een breed gedragen motie aan, waarin de Tweede Kamer de regering verzoekt om in de wet vast te leggen dat het uitgangspunt bij uithuisplaatsing moet zijn: samen, tenzij. Defence for Children is verheugd later in het jaar te lezen dat de minister voornemens is dit uitgangspunt wettelijk te verankeren, zij het op de meer lange termijn.

Lees meer

6. Juni: Oproep om te stoppen met interlandelijke adoptie

Samen met veertien belangenorganisaties van interlandelijk geadopteerden roepen we de minister van Rechtsbescherming op om buitenlandse adopties permanent stop te zetten. Ook zeven wetenschappers en experts scharen zich achter ons standpunt dat een waterdicht interlandelijk adoptiesysteem niet mogelijk is.

Lees meer

7. Juli: Meiden bij de VN-Mensenrechtenraad

Youth advocates uit ons She Leads-programma pakken het podium in Genève met de boodschap: “Luister naar meisjes en jonge vrouwen en betrek ons bij beleid." Met succes, want de VN-Mensenrechtenraad neemt de allereerste resolutie aan over activisme van meisjes en jonge vrouwen. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat meisjes en jonge vrouwen worden erkend als aanjagers van verandering en de ruimte krijgen om veilig, gelijkwaardig en betekenisvol hun stem te laten horen. 

Lees meer

8. Augustus: Kamperend in de bossen krijgen Oekraïense kinderen een stukje zomer terug

Tijdens de zomervakantie brengt onze partnerorganisatie All-Ukrainian Foundation for Children’s Rights (AUFCR) in West-Oekraïne een lach op het gezicht van Oekraïense kinderen. Dat is tenminste het doel van de tiendaagse zomerkampen die AUFCR organiseert. Met steun van Plan International kunnen meer dan zeshonderd kinderen dankzij de kinderkampen een heel klein beetje bijkomen van de stressvolle ervaringen in deze tijd.

Lees meer

9. September: Actie voor gewortelde kinderen

In september houden we een dag voor kinderen die al langer dan 5 jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Deze kinderen vallen niet onder (de afsluitregeling van) het Kinderpardon. Defence for Children komt voor hen op en start met de voorbereidingen van een campagne gericht op een duurzame oplossing.

Een overwinning is dat kinderen die in Nederland zijn geboren na de asielprocedure van hun ouders, inmiddels ook in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning op grond van het Kinderpardon. 

Lees meer

10. Oktober: Podcasts over kinderrechten

In februari brachten we drie podcastafleveringen uit over kindgericht horen. Kinderen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld, worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit en onbegeleide kinderen die naar Nederland zijn gevlucht, vertellen hierin over hun ervaringen met de politie en de IND.

In oktober starten we een nieuw seizoen van onze podcastserie 'Recht van Spreken', beginnend met een aflevering over de internationale aanpak van seksuele uitbuiting. Anne Kuik van het CDA is te gast.

Lees meer

11. November: Barnahus

In november pleit Defence for Children, onder andere in het tv-programma ‘Nieuwsuur’ voor een landelijk dekkend netwerk van Barnahus-locaties in Nederland. Barnahus betekent, vertaald vanuit het Scandinavisch, kinderhuis. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersectoraal team uit de justitiële, medische en (jeugd)zorgsector. De kern ligt bij het ‘onder één dak’-principe. Dit houdt in dat alle professionele en betrokken instanties bij gemelde gevallen van geweld en misbruik van kinderen, worden samengebracht.

Lees meer

12. December: Manifest 'Ieder kind een bevoegde leerkracht'

Eind november stuurt D66 een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad van State. Doel van het wetsvoorstel is om het leerrecht te verankeren in nationale wet- en regelgeving. Op 15 december neemt minister Wiersma ons manifest in ontvangst, waarin we de regering oproepen ervoor te zorgen dat ieder kind in 2030 een bevoegde leerkracht heeft en dat hierbij tussentijdse meetbare doelen worden gesteld om het lerarentekort op te lossen. 

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer

Highlights 2023

Benieuwd naar ons werk om kinderrechten nog beter op de kaart te zetten? Nu de eerste maand van het nieuwe jaar begonnen…


Lees meer

Kim Schuurman wint Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2023

Op 15 december heeft Kim Schuurman de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2023 gewonnen met haar scriptie Game Design: …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee