Scroll down

Alternate Text
News banner

She Leads-activisten bij de Verenigde Naties

Tijdens de 50e editie van de VN-Mensenrechtenraad in Genève pakten youth advocates uit het She Leads-programma het podium. Hun boodschap: “Luister naar meisjes en jonge vrouwen en betrek ons bij beleid. Wij weten wat we willen!”

Het is niet makkelijk om je als meisje uit te spreken, zegt Esther (23) uit Sierra Leone in een paneldiscussie tegen aanwezige VN-vertegenwoordigers. “Overal ter wereld worden meisjes en jonge vrouwen uitgesloten van besluitvorming. Beleidsmakers maken keuzes over onze levens zonder ons te raadplegen. Dat is een uitdaging, maar als activisten kunnen we die aan!”

In gesprek met de VN-Mensenrechtenraad

De afgelopen maanden werkten jonge, vrouwelijke activisten uit Liberia, Sierra Leone, Jordanië, Kenia en Uganda aan hun bijdragen voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De jonge vrouwen zijn in hun land actief in organisaties die opkomen voor meisjes- en vrouwenrechten. She Leads ondersteunt deze youth-led organisations.

Gesprekken met VN-vertegenwoordigers, afgevaardigden van lidstaten en andere belanghebbenden gingen vooraf aan de zitting van de Mensenrechtenraad, die tussen 13 juni en 8 juli plaatsvindt. Als hoogste mensenrechtenorgaan ziet de raad toe op de naleving van mensenrechten in de aangesloten landen.

Panel van meisjes en jonge vrouwen

“We hebben naar dit evenement toegewerkt, omdat we willen dat jong en vrouwelijk geluid gehoord, erkend, gerespecteerd en gevierd wordt,” sprak Solea (24) uit Uganda aanwezige VN-vertegenwoordigers via een Zoom-verbinding toe. In een speciale paneldiscussie deelden de She Leads-activisten hun ervaringen in het claimen van een plek aan tafel met de beleidsmakers.

Eerder nam een VN-werkgroep al aanbevelingen van She Leads-activisten over. Een rapport over discriminatie van meisjes en vrouwen werd tijdens de Mensenrechtenraad gepresenteerd. De youth advocates van She Leads dringen nu aan op een resolutie over betekenisvolle participatie door meisjes en jonge vrouwen. Hoewel zulke resoluties niet bindend zijn, kunnen ze wereldwijd invloed hebben.

Tegen menstruatiearmoede

Naast een eigen paneldiscussie, spraken de youth advocates de Mensenrechtenraad toe over menstruatiearmoede, onbetaald zorgwerk en het gebrek aan ruimte voor activisme door meisjes en jonge vrouwen. Zo riep de 21-jarige Victorlyn uit Liberia lidstaten op om een einde te maken aan menstruatiearmoede: “Menstruatie belemmert meisjes vaak om naar school te gaan, omdat ze geen maandverband hebben. Als we een wereld willen waarin meisjes zich volledig kunnen ontwikkelen, investeer dan in menstruatieproducten.”

Van community tot Verenigde Naties

She Leads heeft als doel om de invloed van meisjes en jonge vrouwen op besluitvorming te vergroten, in gemeenschappen, landen en op internationaal niveau. De youth advocates beslissen mee over de inhoud van het programma en ontwikkelen actieplannen. Ook krijgen de jongeren training in lobby en ondersteuning in samenwerkingen aangaan. Samen willen we er zo voor zorgen dat meisjes en jonge vrouwen overal zichtbaarder zijn en dat er naar ze wordt geluisterd.

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Jonge kunstenaars uit Libanon en Tunesië bezoeken Nederland

Als onderdeel van het regionale Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) programma van She Leads  heeft Defence for Children…


Lees meer

She Leads lobbyt in Sierra Leone succesvol voor meer vrouwen in politiek

Dertig procent van de zetels in het parlement, het kabinet en de gemeenteraden in Sierra Leone wordt voortaan door vrouw…


Lees meer

Mijlpaal: VN-resolutie over activisme van meisjes en jonge vrouwen

De allereerste resolutie van de Verenigde Naties over activisme van meisjes en jonge vrouwen is een feit. Dit nieuwe doc…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee