Scroll down

Alternate Text
News banner

(Veel) meer jongens en mannen seksueel uitgebuit in Nederland dan gedacht

Gemiddeld worden jaarlijks 250 jongens en mannen uitgebuit in de Nederlandse seksindustrie. Dat is zeven keer zoveel dan wat aan daadwerkelijke meldingen binnenkomt. Dat blijkt nu uit nieuw onderzoek.

Het onderzoek is uitgevoerd door het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Corinne Dettmeijer. Het onderzoek biedt een eerste betrouwbare schatting van de seksuele uitbuiting van jongens en mannen, maar ook breder van de omvang van mensenhandel in Nederland.

 

Hoge drempel

Jaarlijks ontvangt het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) slechts 35 tot 40 daadwerkelijke meldingen van mannelijke slachtoffers die zijn uitgebuit in de seksindustrie. De drempel om aangifte te doen is voor mannelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting nog hoger dan voor vrouwen. Omdat 85% van de mannelijke slachtoffers zich niet meldt, is het lastig zicht te krijgen op de situatie. Bovendien vindt de recruitment van jongens en mannen vaak plaats via sociale media en de uitbuiting zelf in woningen, waarbij zij vaak van plek naar plek worden meegenomen.

 

Jong en afkomstig uit het buitenland

De meeste geregistreerde mannelijke slachtoffers in Nederland zijn onder de dertig jaar. Een kwart is zelfs onder de twintig jaar oud. De slachtoffers zijn meestal afkomstig uit het buitenland, veelal West-Afrika of Oost-Europa. Sommigen zijn gelokt met valse beloftes van werk, anderen zijn gevlucht wegens oorlog of geweld.

Een deel van de slachtoffers is homoseksueel en weet dat zij in de prostitutie zullen werken, maar niet dat zij in zulke mensonterende omstandigheden terecht zullen komen. Tot slot is een deel zonder verblijfsvergunning in Nederland en kwetsbaar voor seksuele uitbuiting. Zij kunnen niet legaal werken, hebben geen geld, onderdak of sociaal netwerk.   

ECPAT maakt zich sterk voor de bescherming van álle kinderen tegen álle vormen van seksuele uitbuiting, ongeacht gender, herkomst of verblijfsstatus.    

Lees hier het onderzoek van UNODC  en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bijna 80 procent middelbare school docenten kan geen mensenhandel signaleren

Achtenzeventig procent van de docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen…


Lees meer

Minderjarige slachtoffers mensenhandel nog meer uit beeld

Op 18 oktober, tijdens de Europese Dag tegen Mensenhandel, presenteert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel …


Lees meer

De Kamer is aan zet bij aanpak mensenhandel

Zo’n anderhalf jaar geleden presenteerde het kabinet haar regeerakkoord waarin onder meer werd beloofd om de aanpak van …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee