Scroll down

Alternate Text
News banner

Bijna 80 procent middelbare school docenten kan geen mensenhandel signaleren

Achtenzeventig procent van de docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen herkennen onder hun leerlingen. Dit blijkt uit onderzoek dat het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel uit naam van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting heeft gedaan onder 400 Nederlandse docenten. Defence for Children - ECPAT leverde vanuit dezelfde Coalitie input voor de aanpak van het onderzoek onder docenten. Veertig procent van de docenten geeft bovendien aan niet te weten wat te moeten doen als zij vermoeden dat een leerling slachtoffer is. Docenten geven aan dat er meer aandacht moet komen voor mensenhandel op hun scholen.

Op 4 van de 10 scholen slachtoffers uitbuiting

Dat er een aanzienlijk probleem is op scholen inzake mensenhandel blijkt ook uit de cijfers. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: ‘Ondanks het feit dat bijna 80% van de leraren denkt geen slachtoffer te kunnen herkennen, worden nu al op 4 van de 10 scholen slachtoffers gesignaleerd van seksuele, criminele of arbeidsuitbuiting. Meer aandacht zal zonder twijfel leiden tot het signaleren van meer slachtoffers en betere bescherming.’ Ceuleers: ‘Als de geschiedenis ons één ding geleerd heeft, dan is het dat mensenhandel echt overal kan voorkomen en dat er helaas geen enkele school immuun voor is.’ 

Leraren positief over aandacht mensenhandel

‘Hoewel deze cijfers zeer zorgelijk zijn, is het positief dat de meerderheid van de docenten aangeeft dat er meer aandacht voor mensenhandel moet komen op hun scholen’, aldus Ceuleers. Docenten hebben de uitgelezen mogelijkheid om een cruciale rol te spelen in het signaleren van de grootste groep slachtoffers van mensenhandel die ons land kent: minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Leraren hebben dagelijks contact met leerlingen en kunnen als één van de eersten zorgelijke signalen opmerken en melden, zodat slachtoffers geholpen kunnen worden. Ceuleers: ‘Dit rapport toont aan dat er werk aan de winkel is. Want als we leraren kunnen mobiliseren in de strijd tegen mensenhandel, dan gaan we aankomende jaren grote stappen zetten in het verdrijven van de mensenhandelaren uit onze scholen en uiteindelijk uit onze maatschappij.’

Behoefte aan voorlichting

Uit het onderzoek blijkt verder dat docenten behoefte hebben aan voorlichting zodat ze signalen van mensenhandel beter kunnen herkennen en beter weten wat ze kunnen doen als een leerling slachtoffer is. Op 20 procent van de scholen is helemaal geen aandacht is voor mensenhandel, terwijl er op middelbare scholen gemiddeld twee meisjes per jaar slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting. De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting vindt het belangrijk dat hier meer aandacht voor komt. 

Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting bestaat uit Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), Fier en Defence for Children - ECPAT en richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen en licht verstandelijk beperkte slachtoffers tot en met 23 jaar in Nederland. De Coalitie wordt onder meer ondersteund door de Adessium Foundation en Stichting Janivo. 

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Minderjarige slachtoffers mensenhandel nog meer uit beeld

Op 18 oktober, tijdens de Europese Dag tegen Mensenhandel, presenteert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel …


Lees meer

De Kamer is aan zet bij aanpak mensenhandel

Zo’n anderhalf jaar geleden presenteerde het kabinet haar regeerakkoord waarin onder meer werd beloofd om de aanpak van …


Lees meer

Nationaal Rapporteur: Werkelijk aantal slachtoffers mensenhandel nog steeds niet in beeld

Vandaag, op de Europese dag tegen Mensenhandel, publiceert de Nationaal Rapporteur de Slachtoffermonitor mensenhandel 20…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee