Scroll down

Alternate Text
News banner

Verhandelde kinderen verdwijnen vaak uit de opvang

Het rapport 'Heading back to harm: A study on trafficked and unaccompanied children going missing from care in the UK' van ECPAT UK en Missing People, dat op 15 november in het Britse parlement is gepresenteerd, laat zien dat kindslachtoffers van mensenhandel en alleenstaande minderjarige vreemdelingen vaak verdwijnen uit opvangcentra/jeugdzorginstellingen. De aantallen zijn alarmerend hoog.

Volgens het onderzoek verdwijnt meer dan een kwart van alle kinderen die zijn geïdentificeerd als slachtoffers van mensenhandel. Tevens verdwenen meer dan 500 alleenstaande minderjarige asielzoekers in 2015, waarvan 207 kinderen ook niet meer zijn teruggevonden. Volgens het onderzoek is het ook zorgwekkend dat verschillende autoriteiten geen data bijhouden over deze kwetsbare kinderen, en ook niet kunnen aangeven hoeveel kindslachtoffers van mensenhandel en alleenstaande minderjarige vreemdelingen zij onder hun zorg hebben. Deze gebreken in dataverzameling in combinatie met het hoge aantal verdwijningen van deze kinderen in het Verenigd Koninkrijk, laat zien dat de bescherming van deze kinderen enorm tekort schiet. Dit maakt de kinderen kwetsbaar om opnieuw slachtoffer te worden van uitbuiting.

Voor het rapport 'Heading back to harm' is data geanalyseerd, wat is verkregen via WOB-verzoeken van 217 lokale autoriteiten omtrent kindslachtoffers van mensenhandel en alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Ook zijn twee focusgroepen gehouden met kinderen en jongeren die slachtoffer zijn geworden van mensenhandel en zijn er online enquêtes gehouden onder maatschappelijk werkers en beleidsmakers.

De top drie nationaliteiten van verdwenen kindslachtoffers van mensenhandel: Vietnamees, Brits, en Albanees. Van de alleenstaande minderjarige vreemdelingen verdwenen voornamelijk de Albanese, Afghaanse, Vietnamese en Eritrese kinderen.

Chloe Setter van ECPAT UK: "Veel te lang verdwijnen kinderen die kwetsbaar zijn voor uitbuiting of die slachtoffer zijn van mensenhandel uit de zorg. Soms herhaaldelijk, soms voor altijd. Het is een schande dat dit probleem verwaarloosd is en deze kinderen onzichtbaar zijn gemaakt vanwege slechte dataverzameling en nationale coördinatie."

Defence for Children – ECPAT vraagt in Nederland ook al langer om meer actie te ondernemen wanneer kinderen 'met onbekende bestemming' vertrekken, oftewel verdwijnen. In 2015 verdwenen er 164 alleenstaande minderjarige vreemdelingen, waarvan 24 uit de Beschermde Opvang voor slachtoffers mensenhandel en 140 uit andere asielopvanglocaties. Wat Nederlandse kinderen betreft, heeft Inspectie Jeugdzorg voor het laatst in 2009 onderzoek naar vermissingen gedaan. Hoeveel Nederlandse kindslachtoffers van mensenhandel uit de zorg verdwijnen is niet bekend omdat de problematiek van het vermiste kind niet vermeld wordt.

Volgens Defence for Children – ECPAT moeten cijfers over het aantal verdwijningen uit gesloten jeugdzorginstellingen wel worden bijgehouden, zoals dit ook gebeurt bij verdwijningen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. 

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Bijna 80 procent middelbare school docenten kan geen mensenhandel signaleren

Achtenzeventig procent van de docenten in het voortgezet onderwijs denkt een slachtoffer van mensenhandel niet te kunnen…


Lees meer

Minderjarige slachtoffers mensenhandel nog meer uit beeld

Op 18 oktober, tijdens de Europese Dag tegen Mensenhandel, presenteert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel …


Lees meer

De Kamer is aan zet bij aanpak mensenhandel

Zo’n anderhalf jaar geleden presenteerde het kabinet haar regeerakkoord waarin onder meer werd beloofd om de aanpak van …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee