Scroll down

Alternate Text
News banner

Stop uitzetting verstandelijk beperkte Zuzu (5)

De moeder van Zuzu (5), Khansaa, is bang voor de toekomst van haar zoon met downsyndroom, als het gezin wordt uitgezet naar Irak. Ze maakt zich grote zorgen. De zorg en regelmaat die haar zoon hier in Nederland krijgt, doen hem goed. Maar die zal verdwijnen, als ze uitgezet worden naar haar moederland Irak. "Doordeweeks als hij naar school gaat en behandeld wordt gaat het goed. In Irak krijgt hij geen zorg, aandacht, goed drinkwater, goed eten en geen school.'', zo vertelt de moeder van Zuzu aan het AD.

De verstandelijke beperking en kwetsbare situatie van Zuzu (5) vanwege diens Downsyndroom is onvoldoende meegenomen in de beslissing van de IND en de rechtbank, om het gezin het land uit te zetten. Dat vindt Martine Goeman van kinderrechtenorganisatie Defence for Children. 
 
Zuzu is volgens zijn moeder geboren in Syrië en heeft er twee jaar gewoond. "In die tijd was hij heel ziek. Zijn luchtwegen waren ontstoken en we liepen iedere week bij de dokter om hem aan het zuurstof te leggen." Khansaa's man en dochter verblijven nog in Syrië. Haar man is Palestijns en kan niet zomaar het land verlaten. Khansaa: "In Irak is er geen respect voor kinderen als Zuzu. Er wordt op ze neergekeken, ze worden belachelijk gemaakt en door terroristen gebruikt door bomgordels om ze heen te binden. Dat maakt me doodsbang. Ik wil dat mijn zoon gezond en gelukkig is."

Goeman: "Bij het downsyndroom van Zuzu komt nog, dat zijn moeder in Irak een alleenstaande vrouw zal zijn, omdat zijn vader zich als Palestijn niet zomaar in Irak zal mogen vestigen. Zuzu is daarom in meerdere opzichten kwetsbaar. Het is absoluut niet in het belang van Zuzu om het kind uit te zetten."

Door de situatie van haar man zou Khansaa - als ze wordt uitgezet naar Irak - als alleenstaande moeder met haar kinderen in een vluchtelingenkamp komen. "De hygiëne daar is vreselijk. Het is zeker dat Zuzu dan doodziek wordt. Irak is voor ons geen plek om met hem te wonen. Hij heeft daar geen toekomst."

Goeman: "We zijn van mening dat hij niet uitgezet mag worden naar Irak. Wij concluderen dat niet alle aspecten van zijn situatie zijn meegenomen in de verblijfsprocedure. Het belang van het kind is door de IND onvoldoende in ogenschouw genomen. Dit zou voor minister Stef Blok aanleiding moeten om zijn discretionaire bevoegdheid in te zetten. Ook als het standpunt is dat de situatie van Zuzu niet kan leiden tot een asielvergunning zou de ernst van zijn situatie genoeg moeten zijn voor de minister om nogmaals naar deze zaak te kijken. Nederland heeft het Kinderrechtenverdrag en het Gehandicaptenverdrag ondertekend. Het wordt hoog tijd dat dit wordt verwerkt in de migratiewet."

Khansaa heeft tijdens haar twee jaar in Nederland veel vrienden gemaakt. Een groep Amersfoorters startte de petitie 'Zuzu moet Blijven'. Die is inmiddels bijna 15.000 keer ondertekend.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Oproep: Eerste Kamer, stem voor de spreidingswet in het belang van het kind

Op dinsdag 16 juni behandelt de Eerste Kamer de wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen, ook wel …


Lees meer

Conclusie advocaat-generaal Hof van Justitie in zaak over verwesterde meisjes

Op 13 juli 2023 heeft de advocaat-generaal van het Hof van Justitie (Europese Unie), naar aanleiding van vragen van de r…


Lees meer

Nieuw: Taalgids voor kinderen in migratie

Defence for Children heeft een taalgids ontwikkeld voor kinderen in de context van migratie. Vorig jaar publiceerden we …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee