Scroll down

Alternate Text
News banner

Terugblik op een jaar pleitbezorging voor meisjesrechten

Voorkomen van een kindhuwelijk, pleiten bij traditionele leiders om besnijdenis te verbieden, werken met collega-organisaties om kinderrechten op de agenda te zetten,  pleiten voor meer professionals in de kinderbescherming en het aanspreken van bedrijven op het creëren van stagekansen voor jonge meisjes. De partners binnen het Girls Advocacy Alliance (GAA) programma zetten zich, door middel van lobby en advocacy, in voor het uitbannen van geweld tegen meisjes en het versterken van hun economische kansen in de samenleving.

Onze GAA-partnerorganisaties zijn in tien landen actief. Ze pleiten bij de religieuze en traditionele leiders, het maatschappelijk middenveld, de private sector en de overheid voor gedragsverandering, het uitbannen van schadelijke traditionele praktijken en de implementatie van meisjesrechten zoals het verbod op kindhuwelijken.   

Sinds 2016 werkt Defence for Children – ECPAT Nederland samen met Plan Nederland en Terre des Hommes binnen de Girls Advocacy Alliantie.

Het eerste jaar stond vooral in het teken van het verder ontwikkelen van plannen en doelstellingen en het contracteren van lokale partnerorganisaties. Het eerste volle implementatiejaar was in 2017.

In de landen waar Defence for Children – ECPAT werkzaam is, zijn in 2017 de volgende resultaten behaald:

  • In Ethiopië hebben anti-HTP (Harmful Traditional Practices) comités ervoor gezorgd dat er 1250 onderzoeken zijn gedaan om de leeftijd vast te stellen. In 487 gevallen werd een kindhuwelijk voorkomen. De comités zijn door het GAA-programma opgericht en bestaan uit leerkrachten, politieagenten en medewerkers van het Openbaar Ministerie.
  • In 2017 hebben in Ghana progressieve traditionele leiders zich uitgesproken tegen kindhuwelijken en seksueel geweld. Dit is het resultaat van pleitbezorging met traditionele leiders op gemeenschaps- en districtsniveau. Deze traditionele leiders zijn dan ook een  belangrijke ‘agents of change’ voor de inwoners van hun kiesdistricten.
  • In Liberia zorgden bijeenkomsten met religieuze en traditionele leiders ervoor dat zij overtuigd werden om op te komen tegen gender gerelateerd geweld. Met de input van alle belanghebbenden werden er by-laws ontwikkeld, die meisjes hiertegen beschermen. Ook staat er in de by-laws dat meisjes altijd toestemming moeten krijgen om Technical Vocational Education and Training te volgen. Deze by-laws zijn in 2017 aangenomen en de naleving ervan wordt gecontroleerd door de lokale leiders.
  • De jarenlange lobby in Sierra Leone door maatschappelijke organisaties - inclusief GAA-partners - bij het Ministerie van Sociale Zaken, Gender en Kinderzaken en het Ministerie van Justitie om wetten op het gebied van kindhuwelijken te harmoniseren, heeft resultaat geboekt. In september 2017 heeft de minister van Justitie de vorming van een commissie van aanbevelingen bevolen.

Het GAA-programma wordt uitgevoerd in strategisch partnerschap met - en gefinancierd door - het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma loopt van januari 2016 tot en met december 2020 en wordt uitgevoerd in tien landen: Ethiopië, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Kenia, Uganda, India, Bangladesh, Nepal en de Filipijnen.

Defence for Children - ECPAT Nederland maakt deel uit van de programma's in Ethiopië, Ghana, Liberia en Sierra Leone, de twee regionale programma’s op Azië en Afrika, het internationale programma gericht op de mensenrechten mechanismen en het Nederlands programma gericht op het bedrijfsleven.

In 2018 bouwen de GAA-organisaties en hun partners voort op de hier bovengenoemde en overige behaalde resultaten.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

She Leads: jonge vrouwen aan tafel bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten

In Sierra Leone zijn meisjes en jonge vrouwen van het She Leads-programma in gesprek gegaan met parlementsleden uit 12 l…


Lees meer

In Memoriam: Nasser Antar, She Leads Project Coordinator bij Dar Al Amal, Libanon

Deze week ontvingen wij het verdrietige nieuws dat onze collega Nasser is overleden. Nasser was Project Coördinator bij …


Lees meer

Meisjes spreken zich uit bij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve

Het She Leads programma beoogt betekenisvolle participatie en deelname aan besluitvormingsprocessen door meisjes en jong…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee