Scroll down

Alternate Text
News banner

Kinderombudsman: zorgen om kinderen die worden aangehouden en opgesloten in een cel

Kinderombudsman Margrite Kalverboer maakt zich ernstig zorgen om minderjarigen die door de politie worden aangehouden en opgesloten in een cel. Dat schrijft zij in het vandaag uitgekomen rapport Hoeveel nachtjes nog?. Volgens de Kinderombudsman zien politie en justitie de minderjarigen vooral als verdachten en wordt te vaak vergeten dat het om kinderen gaat. Defence for Children herkent de signalen en onderschrijft de aanbevelingen van de Kinderombudsman.

Via de Kinderrechtenhelpdesk ontvangen wij soortgelijke verhalen van kinderen die door de politie zijn aangehouden en opgesloten in de cel, waar zij soms ook de nacht moesten doorbrengen. Het rapport van de Kinderombudsman laat zien dat het te vaak misgaat bij de aanhouding en opsluiting van minderjarigen. Zo zijn er zorgen om de bejegening en informatievoorziening aan minderjarigen. Ook worden minderjarigen opgesloten in een cellencomplex waar andere volwassenen zitten en hebben zij geen contact met hun ouders of met een advocaat. Verder komt het voor dat minderjarigen een nacht in de cel moeten doorbrengen vanwege het recht op een piketadvocaat. Dat recht komt te vervallen als de politie de minderjarigen naar huis stuurt. Wanneer er geen piketadvocaat beschikbaar is, moeten de minderjarigen de nacht doorbrengen in de cel.  

Opsluiting is alleen toegestaan als uiterste maatregel

De Kinderombudsman stelt dat opsluiting een bijzonder ingrijpende gebeurtenis is voor minderjarigen. In het Kinderrechtenverdrag staat heel duidelijk dat opsluiting van minderjarigen een uiterste maatregel is die alleen gebruikt mag worden als er echt geen alternatieven zijn. De Kinderombudsman pleit er dan ook voor dat, wanneer minderjarigen toch worden opgesloten, de politie goed moet kunnen uitleggen waarom opsluiting noodzakelijk is, welke belangenafweging daarbij is gemaakt en waarom er geen alternatieven waren.

Aanbevelingen van de Kinderombudsman  

Om de positie van minderjarigen in het strafrecht te verbeteren, doet de Kinderombudsman in haar rapport aanbevelingen aan de Nationale Politie, het College van procureurs-generaal en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De Kinderombudsman pleit onder meer voor onderzoek naar de mogelijkheid voor ouders om ook ’s nachts contact met hun kind te kunnen hebben, dat minderjarigen ergens anders dan in de cel kunnen wachten op hun verhoor en dat advocaten beter beschikbaar moeten zijn.

Maak strafproces kindvriendelijk

De aanbevelingen van de Kinderombudsman dragen bij aan een kindvriendelijk strafproces waarbij kinderen die verdacht worden van een strafbaar feit de bescherming krijgen waar zij volgens het Kinderrechtenverdrag recht op hebben.

Meer informatie

Lees meer over voorarrest van minderjarigen
Lees het rapport van de Kinderombudsman
Bekijk het verhaal van Beau en Joelle

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Een kindgerichte aanpak door de politie: Uitdagingen en goede voorbeelden

Jaarlijks komen duizenden kinderen als slachtoffer, verdachte of getuige in aanraking met politie en justitie. Voor hen …


Lees meer

Sluit kinderen niet op in een politiecel

Kinderen horen niet in een politiecel. Dit adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in het…


Lees meer

Toekomstvisie aanhouding en inverzekeringstelling minderjarige verdachte

In opdracht van het ministerie voor Justitie en Veiligheid hebben Defence for Children en de Vereniging van Nederlan…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee