Scroll down

Alternate Text
News banner

Gemeenten maak werk van armoede onder kinderen

In Nederland groeien 292.000 kinderen en jongeren op in armoede. Dat is 1 op de 9. Je ziet het niet. Maar het is er wel.

Op 29 maart feliciteren de twee kinderrechtenorganisaties Save the Children en Defence for Children alle nieuwe raadsleden met de officiële beëdiging. Dit gebeurt met een taart, hiermee vragen wij aandacht voor de 292.000 kinderen in Nederland die in armoede leven. Op de taart staan vijf actiepunten om armoede de komende vier jaar aan te pakken en op te nemen in het coalitieakkoord.

Aanbevelingen voor de gemeenten
Gemeenten kunnen armoede aanpakken door:

  • Er is geld beschikbaar gesteld door de overheid: de Klijnsmagelden. Zorg dat dit geld daadwerkelijk ingezet wordt ten behoeve van bestrijding armoede onder kinderen.
  • Bied een Kindpakket aan, zodat alle kinderen onder meer kunnen sporten en mee op schoolreis kunnen.
  • Maak het gemeentebeleid beschikbaar in - voor jongeren - begrijpelijke taal, zodat zij het begrijpen en mee kunnen denken.
  • Betrek jongeren bij vraagstukken rondom armoede en sociale uitsluiting.
  • Doorbreek het taboe, maak het onderwerp bespreekbaar.

Defence for Children en Save the Children zijn bezorgd over het aantal kinderen in Nederland dat in armoede opgroeit.

 

Feiten over armoede:

  • lopen vaak een (leer)achterstand op,
  • zijn minder vaak lid van een sportvereniging,
  • verlaten vaker voortijdig school,
  • hebben meer risico op een slechte gezondheid,
  • scoren vaker lager dan gemiddelde schoolresultaten,
  • hebben later vaak minder goed betaalde banen.

Armoede speelt vaak een rol bij kindermishandeling. In ruim 40% van de meldingen die bij de Raad voor de Kinderbescherming binnenkomen omtrent ernstige zorgen over de situatie van een kind, speelt financiële problematiek van de opvoeders een rol.

Ieder kind heeft volgens het VN-Kinderrechtenverdrag recht op een toereikende levensstandaard. Dit betekent dat zij recht hebben op voeding, huisvesting en kleding. Maar ook om zich veilig te kunnen ontwikkelen, net als andere leeftijdsgenoten. Daarom voeren we samen actie. En roepen we alle gemeenten op om werk te maken van een goed beleid voor kinderen en jongeren in armoede.

Kom ook in actie
1 op de 9 kinderen en jongeren in Nederland groeit op in armoede. Ook in uw woonplaats. Roep uw gemeente op om oog te hebben voor kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. Om te zorgen voor goed beleid dat deze kinderen en jongeren helpt. Kom in actie.

*De kinderen in de video zijn acteur, de scenes zijn gebaseerd op ware situaties.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

CPB-raming: in iedere klas twee kinderen in armoede

Er zullen volgend jaar meer kinderen in armoede belanden, dat blijkt uit de concept macro-economische verkenning (MEV) v…


Lees meer

Sombere prognose voor 2022 voor gezinnen met een laag inkomen

Ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben grote moeite om de energierekening te betalen. Dat staat in een op …


Lees meer

Kinderombudsman Rotterdam: “stel kinderen en ouders centraal in armoedebeleid”

Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken die in armoede opgroeien, is het nodig dat ouders en kinderen centraal staan in …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee