Scroll down

Alternate Text
News banner

Defence for Children en ECPAT bij VN: bescherm kinderen en kinderrechten in Oekraïne

Defence for Children International en ECPAT International hebben samen met andere internationale kinderrechtenorganisaties bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève opgeroepen tot het beschermen van alle kinderen in Oekraïne, en in het bijzonder meisjes en jonge vrouwen, die groot risico lopen op seksueel geweld. Ook roepen zij op tot het beschermen van mensenrechten- en kinderrechtenverdedigers.

Zij deden deze oproep in de VN-Mensenrechtenraad in Genève op 4 maart tijdens een ingelast debat aangaande de urgente mensenrechtensituatie in Oekraïne.

De kinderrechtenorganisaties maken zich in het bijzonder zorgen om het lot van de 100.000 kinderen in Oekraïne die opgroeien in instellingen, ongedocumenteerde en staatloze kinderen. De organisaties veroordelen de recente aanvallen op (kleuter-)scholen. Ten minste zes onderwijsvoorzieningen zijn recentelijk beschoten, wat een enorme impact heeft op het recht op onderwijs van kinderen.

Beide landen zijn partij bij het VN-Kinderrechtenverdrag en het ‘Optioneel Protocol inzake de betrokkenheid van kinderen bij gewapende conflicten. De organisaties roepen op om het humanitair oorlogsrecht en mensenrechten te eerbiedigen en een veilige toegang tot humanitaire hulp te garanderen. De bescherming van burgers en hun infrastructuur moet een prioriteit zijn, inclusief die infrastructuur die van belang is voor de levens van kinderen, zoals ziekenhuizen en scholen. Dit is ook bepaald in het Optioneel Protocol en in de Safe Schools Declaration, waarin staat dat scholieren, studenten, docenten, scholen en universiteiten beschermd moeten worden tegen de ergste effecten van gewapende conflicten.

De kinderrechtenorganisaties ondersteunen de oproep van de Secretaris-Generaal van de VN tot een staakt-het-vuren en pleiten voor het instellen van een onderzoekscommissie naar schendingen van mensenrechten, waaronder kinderrechten. 

Resolutie

Landen werkten toe naar een resolutie als uitkomst van dit debat. Dat lukte: de VN-Mensenrechtenraad nam een resolutie aan waarin is overeengekomen om een onderzoekscommissie in te stellen om de schendingen te onderzoeken tijdens Ruslands militaire aanval op Oekraïne. Deze commissie zal onafhankelijk zijn en het mandaat omvat de mogelijkheid tot het onderzoeken van alle rechtenschendingen, misbruik en andere gerelateerde misdaden. Ook zal deze commissie advies mogen geven aangaande maatregelen om actoren verantwoordelijk te houden. 32 landen stemden voor de resolutie, waaronder Nederland. Rusland en Eritrea stemden tegen en 13 landen onthielden zich van stemming. Een dergelijke resolutie is overigens niet-bindend, maar heeft wel gewicht: deze geeft een opdracht aan landen en laat zien dat er draagvlak is op een bepaald onderwerp.

Partners

Defence for Children Nederland werkt al bijna 20 jaar in Oekraïne samen met de Oekraïense kinderrechtenorganisatie All-Ukrainian Foundation for Children’s Rights (AUFCR). De organisatie is één van de oudste kinderrechtenorganisaties in het land. AUFCR monitort de kinderrechtensituatie in Oekraïne, werkt aan de verbetering van het kinderbeschermingssysteem en aan de hervorming van wetgeving en beleid op het gebied van kinderrechten.

De organisatie All-Ukrainian Network against Commercial Sexual Exploitation of Children is lid van ECPAT sinds 2004. Het netwerk houdt zich bezig met de preventie van (de handel van kinderen met als doel) seksuele uitbuiting van kinderen en de bescherming, rehabilitatie en reintegratie van kinderen die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting.

Daarnaast werken we al jaren samen met Stowarzyszenia Interwencji Prawnej, een Poolse organisatie, die juridische hulp biedt aan kinderen op de vlucht. 

De Empowering Children Foundation is de Poolse organisatie lid van het ECPAT-netwerk. Deze organisatie richt zich op de bescherming van kinderen tegen geweld, en het geven van hulp aan kinderen die slachtoffer zijn geworden van geweld en families via hun Child Aid Centers. De organisatie biedt psychologische, medische en juridische hulp aan kinderen en hun verzorgers. Via de hulplijn bieden zij nu al hulp aan gevluchte kinderen en families uit Oekraïne.

Doneer nu en bescherm kinderen in nood

We richten onze ondersteuning op de meest kwetsbare kinderen:

  • We verstrekken noodhulpgoederen aan gezinnen in schuilkelders in Oekraïne, waaronder voedsel, water, medicijnen en sanitaire artikelen.
  • We bieden juridische hulp aan gezinnen op de vlucht in Polen.

Helpt u mee? Met uw gift biedt Defence for Children directe hulp aan kinderen uit Oekraïne en komen we op voor de rechten van kinderen. Alvast bedankt voor uw steun.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Hulp voor Oekraiense kinderen in Odessa

Onze partnerorganisatie Faith Hope Love in Odessa (Oekraïne) ondersteunde in 2022 ruim 1.100 kinderen en volwassenen die…


Lees meer

Internationaal Strafhof: deportatie Oekraiense kinderen oorlogsmisdaad

De aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) houdt de Russische president Poetin en commissaris voor kinderrechten…


Lees meer

Individuele donaties voor Oekraine dankbaar ontvangen en goed besteed

We ontvingen, na de start van het conflict, maar liefst 10.000 euro aan individuele donaties om kinderen in Oekraïne te …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee