Scroll down

Alternate Text
News banner

Rapport UNICEF: kinderrechten in geding door klimaatcrisis

Klimaatverandering raakt steeds meer mensen op steeds heftiger manieren en komt overal voor. Wereldwijd lopen meer dan 2 miljard kinderen, ook in Nederland, het risico om te maken te krijgen met ten minste twee gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven, stormen, infectieziektes, droogte, luchtvervuiling en overstromingen. Dit blijkt uit de wereldwijde Klimaatrisico-index van UNICEF. Defence for Children roept de Nederlandse overheid op om kinderen en kinderrechten centraal te stellen in klimaatbeleid en klimaatprogrammering: een leefbaar milieu en een gezonde ontwikkeling zijn fundamentele rechten die zijn vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag.

Kinderen bedreigd door klimaatproblemen

UNICEF legt in de index per onderwerp uit hoe kinderen worden bedreigd door verschillende klimaatproblemen en waarom zij specifiek kwetsbaar zijn. Een kind heeft minder mogelijkheden om zich te weren tegen natuurrampen dan een volwassene. Fysiek hebben ze relatief meer eten en water nodig per lichaamsgewicht en zijn ze nog volop in ontwikkeling. Daardoor zijn kinderen sneller vatbaar voor ziektes als malaria, die zich door temperatuurstijging steeds verder uitbreiden. Ook in Europa worden vandaag de dag kinderen ernstig ziek worden of overlijden zelfs door vervuilde leefomgeving, dat blijkt ook uit voorbeelden van Rotterdam en Londen waar kinderen steeds vaker ernstige astma-aanvallen krijgen door luchtvervuiling in de stad. Nederland is zelfs voorloper in Europa als het gaat om kinderen met astma die te wijten is aan luchtvervuiling.

Kinderrechten en klimaat

Het VN-Kinderrechtencomité ziet ook dat veel kinderen en jongeren staken voor het klimaat en heeft aangegeven te gaan werken aan een General Comment over het thema leefomgeving en klimaat. Een General Comment is een uitleg van het VN-Kinderrechtenverdrag. In dit geval zal het Comité de relatie onderzoeken tussen kinderrechten en een schone leefomgeving, en specifiek klimaatverandering. Daarnaast zal het Comité de verplichtingen van overheden duiden om de rechten van kinderen op een schone leefomgeving en tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering te beschermen. Carrie van der Kroon, kinderrechtenexpert bij Defence for Children: “de klimaatcrisis is overduidelijk een kinderrechtencrisis. Kinderen voelen de gevolgen het meest en het langst. Zij maken zich ook enorme zorgen. Toch worden zij en hun rechten vaak genoeg nog niet meegenomen in beleidsdiscussies en worden zij door de Nederlandse overheid nog niet erkend als een belangrijke partij om verandering te brengen..”

Rapportage aan het VN-Kinderrechtencomité

In april 2021 deelde het Kinderrechtencollectief, waar Defence for Children lid van is, haar zorgen rondom kinderrechten en klimaat in het kader van de vijfjaarlijkse kinderrechtenrapportage. De Nederlandse overheid zal zich begin 2022 moeten verantwoorden bij het VN-Kinderrechtencomité. Defence for Children roept samen met het Kinderrechtencollectief de Nederlandse overheid op om kinderen en hun rechten centraal te stellen in klimaatbeleid, begrotingen, maar ook in internationale klimaaprogrammering en klimaatdiplomatie. Carrie van der Kroon: “de wereldwijde protesten van kinderen en jongeren, ook in Nederland, maken duidelijk dat kinderen en jongeren de sleutel zijn naar positieve verandering. Zij hebben het recht om hierover mee te denken en mee te doen, lokaal, nationaal en internationaal.”

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

VN-Kinderrechtencomite erkent recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving

In navolging van de VN-Mensenraad erkent het VN-Kinderrechtencomité het recht van kinderen op een schone, gezonde en duu…


Lees meer

VN-Mensenrechtenraad erkent mensenrecht op een schoon leefmilieu

Defence for Children is verheugd over het feit dat de VN-Mensenrechtenraad op 8 oktober 2021 de resolutie 48/13 heeft aa…


Lees meer

Prinses Laurentien roept kinderen en jongeren op te strijden voor klimaatrechtvaardigheid

“Kinderen hebben de meeste legitimiteit bij het nadenken over klimaatoplossingen. Ze moeten structureel worden betrokken…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee