Scroll down

Alternate Text
News banner

VN: bied jongeren de ruimte op te komen voor het klimaat

“Daar lijkt zaterdag me een uitstekende dag voor”, zegt Onderwijsminister Arie Slob over de voorgenomen klimaatstaking van duizenden scholieren. Maar de leerlingen hebben de datum al gekozen en blijven daarbij, het wordt: donderdag 7 februari. En als het aan de VN-Mensenrechtenraad ligt, mag dat. De Raad heeft inmiddels een resolutie aangenomen waarin hij landen oproept om een veilige en versterkende omgeving te bieden voor initiatieven van minderjarigen die opkomen voor mensenrechten in relatie tot het klimaat. Kinderen mogen immers opkomen voor hun recht op een gezonde en duurzame leefomgeving. Het is voor het eerst dat het hoogste mensenrechtenorgaan ter wereld expliciet en met één stem heeft opgeroepen tot de bescherming van kinderen als mensenrechtenverdedigers en het klimaat.

Bedrijven, politici, media en scholen besteden steeds meer aandacht aan klimaatverandering. Ook jongeren laat het niet koud. Zij laten dan ook steeds luider van zich horen. De Zweedse Greta Thunberg begint op haar zestiende met klimaatstaken. Iedere vrijdag zit ze voor het parlementsgebouw met haar rugzak en een protestbord. Ze wil dat haar regering zich aan het Klimaatakkoord en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen houdt. Al snel nemen jongeren over de hele wereld het idee van haar over en zitten ook zij met hun rugzak en protestborden op de grond voor het parlementsgebouw in hun land.

Duizenden scholieren staken voor ambitieuzer klimaatbeleid

Ook Nederlandse jongeren pakken de handschoen op. Op donderdag 7 februari komen duizenden scholieren bijeen in Den Haag om politici op te roepen meer te doen om klimaatverandering tegen te gaan. Ze eisen onder andere dat de transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energie versnelt, dat industrieën meer betalen voor vervuilende uitstoot, dat vleesconsumptie wordt ontmoedigd en dat groente goedkoper wordt.

Jongeren moeten uiting kunnen geven aan hun zorgen

Officieel mogen leerlingen niet staken, omdat dit wordt gezien als spijbelen, maar een aantal scholen heeft expliciet toestemming gegeven aan leerlingen om te staken. Onderwijsminister Arie Slob reageert positief op het feit dat scholieren willen actievoeren tegen klimaatverandering, maar is geen voorstander van spijbelen. 

Kinderen overtuigden het Kinderrechtencomité

Dat overheden worden opgeroepen dit soort acties voortaan met open armen te ontvangen, is te danken aan de kinderen die vorig jaar spraken tijdens een algemene discussiedag van het Kinderrechtencomité met het onderwerp ‘Kinderen beschermen en versterken als mensenrechtenverdedigers.’ Deze kinderen maakten diepe indruk op de leden van het Kinderrechtencomité. 

Betrek jongeren bij de besluitvorming van klimaatbeleid

De VN-Mensenrechtenraad roept staten op om de participatie van kinderen en jongeren aan besluitvorming en uitvoering van klimaatbeleid en -programma’s te vergemakkelijken. Dan kunnen jongeren vooraf aangeven wat zij belangrijk vinden.

Meer informatie

Kijk hoe kinderen mensenrechten verdedigen bij de VN (1 minuut)
Lees het nieuwsbericht van de VN

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

VN-Kinderrechtencomite erkent recht van kinderen op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving

In navolging van de VN-Mensenraad erkent het VN-Kinderrechtencomité het recht van kinderen op een schone, gezonde en duu…


Lees meer

VN-Mensenrechtenraad erkent mensenrecht op een schoon leefmilieu

Defence for Children is verheugd over het feit dat de VN-Mensenrechtenraad op 8 oktober 2021 de resolutie 48/13 heeft aa…


Lees meer

Prinses Laurentien roept kinderen en jongeren op te strijden voor klimaatrechtvaardigheid

“Kinderen hebben de meeste legitimiteit bij het nadenken over klimaatoplossingen. Ze moeten structureel worden betrokken…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee