Scroll down

Alternate Text

Durable Solutions for Separated Children in Europe

Publicatie - Durable Solutions for Separated Children in Europe.

Pers banner

Publicatie

Onder het groeiende aantal vluchtelingen dat in Nederland in de opvang verblijft, bevinden zich op dit moment 2.830 alleenstaande minderjarigen: kinderen die zonder hun ouders of verzorger uit hun land van herkomst zijn gevlucht. Defence for Children concludeert in het onderzoeksrapport "Durable Solutions for Separated Children in Europe, National Report: The Netherlands" dat er geen formele procedure is om duurzame oplossingen voor de toekomst van deze kinderen vast te stellen. Dit kan verdwijningen in de hand werken en schadelijke gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de kinderen.

Wanneer een alleenstaand kind in Nederland aankomt, wordt er alleen beoordeeld of het kind wel of niet in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning. Het hebben van een vergunning wil echter nog niet zeggen dat dit ook een duurzame oplossing is voor een kind.

Op korte termijn dient:

  • er een proces tot stand gebracht te worden om duurzame oplossingen en een toekomstperspectief vast te stellen voor deze kinderen. Daarbij moeten de belangen van het kind in kaart worden gebracht en moet er passend gewicht aan deze belangen worden toegekend;  
  • er een integratievisie ontwikkeld te worden voor kinderen die een verblijfsvergunning hebben gekregen;  
  • er een onderzoek plaats te vinden naar de familie in het land van herkomst door kinderbeschermingsautoriteiten mits dit de veiligheid van het kind niet in gevaar brengt.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee