Scroll down

Alternate Text
News banner

Minister Grapperhaus opent conferentie Don’t look Away!

Op 15 december 2017 organiseerden het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Defence for Children-ECPAT Nederland een internationale conferentie over seksuele uitbuiting van kinderen in reizen en toerisme, in het kader van de campagne "Don't Look Away!". Zestig professionals van ministeries, politie en justitie, de reis- en toerismesector, onderzoekers, ngo's en kinderrechtenorganisaties uit Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, België, Luxemburg, Zweden, Polen en Thailand deelden ervaringen en expertise.

Het toerisme neemt wereldwijd toe en nieuwe vormen van reizen en toerisme betekenen ook nieuwe potentiële risico's voor kinderen. Er is sprake van een toenemend vrijwilligerstoerisme (Voluntourism) en home-stays "die seksuele uitbuiting van kinderen faciliteren, zonder bedoeling, dan wel moedwillig." Bij zogenaamde home-stays verblijven mensen thuis bij een lokaal gezin of familie. De kinderen nemen daarbij vaak het voortouw om de toeristen te vermaken, om Engels met hen te spreken, terwijl de ouders werken. Ook mensen met slechte bedoelingen hebben zo makkelijk toegang tot kinderen. Dit kan ook gebeuren bij het vrijwilligerstoerisme, bijvoorbeeld in weeshuizen, scholen en (andere) projecten waar direct contact is met lokale kinderen.

Daarnaast heeft het internet de drempel voor seksuele uitbuiting van kinderen verlaagd.  Het gebeurt in real-time; een persoon hoeft niet meer op een vliegtuig te stappen om kinderen seksueel uit te buiten. Nederland werkt intensief samen over grenzen, mede door middel van twee thematische Liaison Officers van de politie die in Manilla en Bangkok zijn geplaatst. Deze samenwerking leidt uiteindelijk ook tot vervolging en veroordelingen. Minister Grapperhaus: "Het gaat hier niet alleen om het recht en bereiken van rechtvaardigheid, maar ook om moraliteit, het veranderen van gedrag bij mensen, het opstaan en zeggen: seksuele uitbuiting van kinderen is niet geoorloofd, nergens." Dorothy Rozga, directeur van ECPAT International, voegde daaraan toe dat hoewel dit serieuze problemen zijn, we niet slechts moeten kijken naar de Europeanen die naar andere werelddelen vliegen om kinderen te misbruiken, maar "dat een groot deel van de daders nationale en regionale toeristen en reizigers zijn". Dit blijkt onder andere uit de Global Study on Sexual Exploitation of Children in Travel and Tourism, die in 2016 werd uitgebracht door ECPAT International.

Naast workshops en presentaties van onder andere de Nationale Politie, onderzoekers van Universiteit Leiden en Universiteit Maastricht, werd ook het internationale platform reportchildsextourism.org geëvalueerd en bekeken hoe de campagne verbeterd én uitgebreid kan worden in de wereld. Doel van de tweejaarlijkse conferentie is het versterken van  de internationale samenwerking en aanpak van kindersekstoerisme in het kader van de Europese Don't look Away Campagne.

Don't Look Away!

Don't Look Away is een campagne waarin zeven Europese landen samenwerken in de aanpak en het campagnevoeren tegen seksuele uitbuiting van kinderen in relatie tot toerisme. De campagne is in 2010 door ECPAT gestart in Duitstalige landen. In Nederland is 'Don't Look Away' gelanceerd op initiatief van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, de Koninklijke Marechaussee, de politie, de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), TUI Benelux, Defence for Children - ECPAT, Meldpunt Kinderporno op Internet, Terre des Hommes, Plan Nederland, en Free a Girl.

Iedereen kan anoniem signalen van seksuele uitbuiting van kinderen tijdens reizen en toerisme melden via www.meldkindersekstoerisme.nl.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee