Scroll down

Alternate Text
News banner

Rapport: Wetgeving online grooming schiet wereldwijd tekort

De wetgeving om online grooming tegen te gaan schiet wereldwijd tekort. Maar liefst 133 landen hebben geen wet om online grooming van kinderen tegen te gaan. Het merendeel van de landen die wel wetgeving heeft, gebruikt een te beperkte definitie van het fenomeen. Dat blijkt uit onderzoek van het International Centre for Missing and Exploited Children. 

Van de 63 landen die wel regelgeving hebben over online grooming, voldoen slechts 24 landen aan alle criteria die kinderen voldoende beschermen. In de overige landen is veelal een vereiste om te kunnen optreden dat een fysieke ontmoeting tussen dader en kind moet volgen of op zijn minst gepland moet zijn. Dat is problematisch, omdat grooming ook volledig online kan plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer het kind wordt overtuigd om seksueel expliciete foto's te sturen, om te poseren voor een webcam of om deel te nemen in cybersex.


Het is belangrijk dat online grooming overal strafbaar wordt gesteld, omdat dit soort misdrijven juist plaatsvinden over landsgrenzen heen. Daarnaast moet de wetgeving alle soorten van grooming strafbaar stellen, of de dader nu wel of niet voornemens is het kind te ontmoeten, stelt het International Centre for Missing and Exploited Children, internationale partner van ECPAT. Daarom heeft het centrum modelwetgeving geformuleerd. Zo wil het landen faciliteren in het ontwikkelen van wetgeving en het bestrijden van online grooming. In Nederland zijn volgens artikel 248 van het wetboek van strafrecht alle soorten van online grooming verboden.

 

Groeiend probleem

Onder "grooming" wordt verstaan het door een volwassen persoon op internet actief benaderen en verleiden van minderjarigen met als doel het plegen van seksueel misbruik of het vervaardigen van kinderpornografisch materiaal.

Grooming gebeurt via alle soorten online platforms, zoals sociale netwerksites, online games, chatrooms, direct messaging en apps. De dader maakt misbruik van de relatieve anonimiteit van het internet. Het kind hoeft niet altijd door te hebben dat grooming plaatsvindt.

Het groomen van kinderen voor seksuele doeleinden is wereldwijd een groeiend probleem. Het internet vormt een specifiek risico, omdat het ongelimiteerde toegang geeft tot kinderen wereldwijd, 24 uur per dag. Naar schatting een derde van alle internetgebruikers in de wereld onder de 18 jaar oud (Global Commission on Internet Governance). Bovendien gebruiken kinderen niet alleen het internet om te communiceren, maar ook om sociale relaties aan te gaan en te onderhouden. Voor hen is er steeds minder verschil is tussen on- en offline vriendschappen en relaties, bleek al uit eerder Zweeds onderzoek.


ECPAT zet zich in voor het verbeteren van wetgeving op het gebied van online grooming en voor de juiste implementatie van de regelgeving in Nederland en elders.

Zie hier het onderzoek 'Online Grooming of Children for Sexual Purposes: Model Legislation & Global Review' van het International Centre for missing and Exploited Children.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee