Scroll down

Alternate Text
News banner

Jaarlijks 1.320 meisjes slachtoffer seksuele uitbuiting

Elk jaar worden naar schatting 1.320 minderjarige meisjes in Nederland slachtoffer van seksuele uitbuiting, blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel 2012-2016 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen die op 18 oktober 2017 is gepubliceerd. “Dat is schokkend”, aldus de Nationaal Rapporteur, Corinne Dettmeijer, “omdat we die groep maar voor 11% in beeld hebben. Er is dus een heel grote groep die we niet zien, die niet de hulp krijgt die nodig is. Zij gaan met trauma’s het leven in.”

Voor het eerst doet de Nationaal Rapporteur een betrouwbare schatting van de omvang van de mensenhandel in Nederland, op basis van haar onderzoek in samenwerking met de United Nations Office on Drugs and Crime. Tot op heden was het alleen mogelijk te rapporteren over het aantal geregistreerde slachtoffers. Nu blijkt dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers ruim zes keer zo groot is als het aantal officiële meldingen. Het gaat om zo’n 6.250 slachtoffers in totaal op jaarbasis. Veelal gaat het om seksuele uitbuiting, maar het gaat ook om arbeidsuitbuiting, gedwongen bedelarij, criminele uitbuiting en gedwongen orgaanverwijdering.
In de laatste jaren is een sterke daling te zien van het aantal meldingen van mensenhandel. Dit is echter geen reden tot opluchting: mensenhandel vindt niet minder vaak plaats, aldus Dettmeijer, maar vindt steeds vaker plaats in de onzichtbaarheid, via thuisprostitutie en escortservices. In het jaar 2012 werden nog 1.287 meldingen gemaakt van mensenhandel, in 2016 waren dat er 952.

Volgens Defence for Children-ECPAT heeft deze daling mede te maken met dat politie en marechaussee minder beschikbaar zijn om mensenhandel te bestrijden. En dat terwijl er juist meer worden ingezet ter bestrijding van terrorisme, terwijl slachtoffers van seksuele uitbuiting zich ook als slachtoffers van terreur kunnen beschouwen. In het regeerakkoord 2017-2020 is sprake van uitbreiding van de capaciteit bij politie en justitie om mensenhandel aan te pakken. Het is onduidelijk of dit ook voor de marechaussee geldt. Uitgaande van het hoger geschatte aantal minderjarige meisjes slachtoffers schat Defence for Children-ECPAT dat er onvoldoende specifieke opvang en zorg beschikbaar is voor deze minderjarigen. Hierover wordt niets gezegd in het regeerakkoord en daarover maakt Defence for Children-ECPAT zich zorgen.

Bescherming

Defence for Children-ECPAT spant zich in om kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting van kinderen in binnen- en buitenland. Volgens artikelen 34 en 35 van het VN-Kinderrechtenverdrag dienen alle kinderen te worden beschermd tegen iedere vorm van handel, seksueel misbruik en seksuele uitbuiting. Een belangrijke taak is te volgen hoe overheden de seksuele uitbuiting van kinderen bestrijden en voorkomen. Via de Kinderrechtenhelpdesk wordt juridisch advies aan minderjarige slachtoffers en hun zorgverleners gegeven, en advocaten worden ondersteund in verblijfsrechtprocedures van buitenlandse minderjarige slachtoffers van mensenhandel. Defence for Children-ECPAT voert samen met UNICEF, CKM en Terre des Hommes lobby voor een betere bescherming en rechtspositie van minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee