Scroll down

Alternate Text
News banner

Grote zorgen over noodgreep scholen Amsterdam

Musici, kunstenaars of accountants voor de klas omdat er geen bevoegde docent is. Vanwege het lerarenkort gebeurt het vaak, zeker in de randstad. In Amsterdam is vandaag gedemonstreerd tegen die onbevoegde leraren voor de klas. Defence for Children was bij de demonstratie aanwezig. De demonstratie werd georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb). Mirjam Blaak van Defence for Children: “Wij zijn geschrokken van de plannen van Amsterdamse schoolbesturen om onbevoegde leerkrachten voor de klas te zetten. Voor ons is dit een duidelijk voorbeeld van hoe de ernstige gevolgen van het lerarentekort zichtbaar worden in de praktijk.”

Onbevoegden voor de klas

Op maandag 30 januari bleek uit een artikel in het Parool dat de Vereniging van Amsterdamse schoolbesturen (BBO) in het primair onderwijs plannen hebben om onbevoegde leerkrachten voor de klas te zetten. In dit artikel wordt de indruk gewekt dat de besturen hier het ‘nieuwe normaal’ van willen maken. Inmiddels heeft de BBO aangegeven dat onbedoeld het beeld is ontstaan dat zij een nieuwe onderwijsvorm – waarbij les wordt gegeven door leerkrachten die daar geen bevoegdheid voor hebben - tot standaard willen maken.

Desalniettemin maakt Defence for Children zich grote zorgen om het feit dat schoolbesturen deze noodgreep moeten toepassen. Bestuurder Mirjam Blaak: “Deze plannen laten duidelijk zien wat de gevolgen zijn van het feit dat de minister van onderwijs nog altijd niet met doeltreffende maatregelen is gekomen om het lerarentekort op te lossen. Dit kan zo niet langer. Wij maken ons grote zorgen over de gevolgen voor leerlingen.”

Recht op onderwijs van goede kwaliteit

Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekend en volgens dat verdrag hebben kinderen recht op goed onderwijs. Dit recht staat al langere tijd onder druk door het lerarentekort. Een bevoegde leerkracht voor de klas is immers essentieel om goed onderwijs te kunnen bieden. Defence for Children roept de minister van primair- en voortgezet onderwijs op om ervoor te zorgen dat ieder kind een bevoegde leerkracht heeft.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Inclusiever onderwijs als ‘open einde'-post in Rijksbegroting

Op woensdag 23 november 2022 wordt de Rijksbegroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bespr…


Lees meer

Initiatiefwetsvoorstel ‘leerrecht’ van D66 naar Raad van State

Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind heeft regeringspartij D66 een initiatiefwetsvoorstel naar de Raad v…


Lees meer

Inclusief onderwijs nog meer op losse schroeven

Defence for Children is bezorgd dat de verwezenlijking van een inclusief onderwijssysteem door de bestaande problemen in…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee