Scroll down

Alternate Text
News banner

Minister Wiersma onderschrijft ons manifest om lerarentekort tegen te gaan

Op 15 december 2022 is het manifest ‘elk kind een bevoegde leraar in 2030’ aangeboden aan Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Dit gebeurde voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over het lerarentekort. Het manifest is een initiatief van de Algemene Onderwijsbond (AOb), Ouders & Onderwijs en Defence for Children. Met het manifest wordt de regering opgeroepen om ervoor te zorgen dat ieder kind in 2030 een bevoegde leraar heeft.

Kwaliteit onderwijs onder druk

Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekend en volgens dat verdrag hebben kinderen recht op goed onderwijs. Dit recht staat door het lerarentekort ernstig onder druk. Veel kinderen hebben geen bevoegde leraar. Ook stappen scholen noodgedwongen over naar een vierdaagse schoolweek of voegen klassen samen tot plofklassen van wel 35 leerlingen. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs. AOb, Ouders en Onderwijs en Defence for Children maken zich zorgen over de effecten hiervan op de leerlingen.

Toezegging minister: er zullen grote stappen worden gezet

Minister Wiersma is het met ons eens dat het lerarentekort onacceptabel is en dat er meer goede en bevoegde leraren nodig zijn. Tijdens het debat in de Tweede Kamer geeft hij aan dat hij het manifest onderschrijft en dat hij het lerarentekort in kaart gaat brengen. Daarnaast heeft Wiersma bij het in ontvangst nemen van het manifest beloofd dat er de komende jaren grote stappen zullen worden gezet om het lerarentekort op te lossen. Defence for Children is verheugd over de reactie van de minister en zal de ontwikkelingen nauw blijven volgen.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Elk kind een bevoegde leraar in 2030 – teken het manifest!

Elk kind moet in het jaar 2030 les krijgen van een bevoegde leraar. Daaraan moet de Nederlandse regering zich committere…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee