Scroll down

Alternate Text
News banner

Wetsvoorstel Soedan verbiedt meisjesbesnijdenis

De overgangsregering van Soedan heeft op 22 april een wetsvoorstel aangenomen die de praktijk van meisjes- en vrouwenbesnijdenis verbiedt. Personen die meisjes- en vrouwenbesnijdenis uitvoeren of daarbij betrokken zijn kunnen een gevangenisstraf van drie jaar en een boete opgelegd krijgen. Deze ontwikkeling is het gevolg van een door vrouwen en jongeren geleide opstand, waardoor dictator Omar al-Bashir is afgezet en er nu een overgangsregering is. “Het wetsvoorstel is een stap in de goede richting naar het uitbannen van het besnijden van meisjes en vrouwen in Soedan”, zegt Liselot Bloemen, projectcoördinator Meisjesrechten. “Het gaat echter niet alleen om juridische hervormingen. Het is nu belangrijk dat er wordt samengewerkt met ouders, meisjes, traditionele en religieuze leiders, besnijders en het maatschappelijk middenveld om het bewustzijn en acceptatie over de voorgestelde wet te vergroten en de implementatie ervan te realiseren”.

Eerder verbod op meisjesbesnijdenis tegengehouden

De Verenigde Naties schatten dat bijna negen op de tien Soedanese vrouwen en meisjes tussen de 14 en 49 jaar zijn onderworpen aan de meest schadelijke vorm van de praktijk, waarbij de uitwendige vrouwelijke geslachtsorganen geheel of gedeeltelijk worden verwijderd. Er zijn eerdere pogingen geweest om meisjes- en vrouwenbesnijdenis in Soedan te verbieden, maar het parlement onder de oud leider Omar al-Bashir verwierp de aanbevelingen. In 2016 probeerde al-Bashir een nationale wet in te voeren die de praktijk verbiedt, maar de poging werd tegen gehouden door religieuze conservatieven die zijn heerschappij steunden. De overgangsregering in Soedan is onafhankelijker en lukt het nu wel om het wetsvoorstel om meisjesbesnijdenis te verbieden goedgekeurd te krijgen. De overgangsregering heeft toegezegd prioriteit te geven aan de rechten van vrouwen en meisjes en premier Abdalla Hamdok heeft vrouwen benoemd in het kabinet. Daarnaast heeft het nieuwe regering de openbare orde akte ingetrokken, die de vrijheid van kleding, beweging, vereniging, werk en studie van vrouwen tijdens de drie decennia leiderschap van Bashir sterk beperkte.

Kinderrechtenschending

Volgens de World Health Organisation (WHO) hebben meer dan 200 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd meisjesbesnijdenis ondergaan. Daarnaast lopen er elk jaar naar schatting drie miljoen meisjes, voordat ze 15 jaar worden, het risico om zonder hun toestemming besneden te worden. Meisjesbesnijdenis heeft geen voordelen en brengt naast onmiddellijk gezondheid risico’s op het welzijn van meisjes ook langdurige complicaties voor de fysieke, mentale en seksuele gezondheid van meisjes met zich mee. Meisjesbesnijdenis schendt het recht van meisjes op gezondheid, veiligheid en fysieke integriteit als ook hun het recht om vrij te zijn van foltering, wrede en onmenselijke of onterende behandeling schendt. In gevallen waar de procedure de dood tot gevolg heeft schendt het ook hun het recht op leven.

Wereldwijde oproep om schadelijke praktijk te stoppen

De schadelijke praktijk van meisjesbesnijdenis wordt internationaal erkend als een schending van de rechten van meisjes en vrouwen en als een extreme vorm van genderdiscriminatie - een weerspiegeling van de diepgewortelde ongelijkheid tussen de seksen. Als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDG's) heeft de wereldwijde gemeenschap als doel gesteld om de praktijk tegen 2030 uit te bannen. Uit een onderzoek van UNICEF uit 2013, dat is uitgevoerd in 29 landen in Afrika en het Midden-Oosten, blijkt dat het meisjesbesnijdenis nog steeds op grote schaal plaatsvindt, ondanks het dat 24 van deze landen regelgeving tegen de praktijk hebben.

Defence for Children werkt binnen de Girls Advocacy Alliance samen met Defence for Children Sierra Leone en Defence for Children Liberia om meisjesbesnijdenis in deze landen tegen te gaan.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europees Instituut inventariseert risico meisjesbesnijdenis Spanje, Luxemburg, Denemarken en Oostenrijk

Het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE) heeft schattingen gepubliceerd van het aantal meisjes dat risico loo…


Lees meer

Vrouwenrechtenorganisaties naar West-Afrikaans Hof vanwege ontbreken verbod meisjesbesnijdenis in Mali

Toonaangevende vrouwenrechtenorganisaties hebben op 12 april gezamenlijk een zaak ingediend bij het Hof van Justitie van…


Lees meer

Uitnodiging: 8 februari online conferentie Zero Tolerance tegen meisjesbesnijdenis

Ieder jaar op 6 februari wordt op Zero Tolerance Day wereldwijd aandacht voor de strijd tegen vrouwelijke genitale vermi…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee