Scroll down

Alternate Text
News banner

Begroting ministerie Justitie en Veiligheid toont weinig ambitie op gebied kinderrechten

Binnenkort vindt het debat over de Rijksbegroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid plaats. Defence for Children ziet een aantal positieve punten, maar over het geheel bezien toont de Rijksbegroting weinig ambitie als het om de verwezenlijking van kinderrechten gaat.

Opvang vluchtelingen

De slechte situatie voor kinderen in de asielopvang duurt al zeer lang en houdt nog altijd aan. Veel kinderen leven in opvangvormen die ongeschikt zijn voor minderjarigen, zoals met name de (crisis)noodopvang. Deze kinderen hebben vaak geen toegang tot onderwijs en ze moeten vaak verhuizen. De erbarmelijke omstandigheden in de asielopvang brengen ernstige schade toe aan kinderen.

Defence for Children maakt zich ernstige zorgen over het feit dat de regering onvoldoende doet om te komen tot een structurele oplossing van de opvangcrisis. Die zou wat Defence for Children betreft moeten bestaan uit meer kleinschalige opvangvormen verspreid over heel Nederland, waarbij elke gemeente naar rato zijn verantwoordelijkheid neemt. Met name voor de onbegeleide kinderen, maar ook voor kinderen in gezinnen, is dergelijke kleinschalige opvang met toegang tot zorg, onderwijs en activiteiten essentieel.

In het regeerakkoord heeft het kabinet gesteld alle aanbevelingen van de Commissie Van Zwol over te nemen. Eén van die aanbevelingen was om te komen tot een flexibeler opvangbeleid. Een andere aanbeveling was om te investeren in de preventie van psychische en psychosociale problemen bij minderjarige asielzoekers. Het is noodzaak dat de regering deze aanbevelingen ter harte neemt om te komen tot een structurelere oplossing van het opvangprobleem, zodat kinderen die naar Nederland vluchten niet verder worden beschadigd door inhumane omstandigheden maar worden beschermd en ondersteund bij hun integratie in onze samenleving.

Slachtoffer van (seksueel) geweld

Defence for Children vindt het een goede zaak dat er meer capaciteit bij de (zeden)politie zal worden gecreëerd. Ten behoeve hiervan bevelen we uitdrukkelijk aan dat de regering ook kijkt naar het implementeren van het Barnahus-model in Nederland. Barnahus betekent, vrij vertaald vanuit het Scandinavisch, kinderhuis. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersectoraal team uit de justitiële, medische en (jeugd)zorg sector. De kern ligt bij het ‘onder één dak’-principe, waarbij alle professionele en betrokken instanties, bij gemelde gevallen van geweld en misbruik van kinderen, worden samengebracht om een gecoördineerde respons te garanderen. Defence for Children pleit voor een landelijk dekkend netwerk van Barnahus-locaties in Nederland. Dit gaat samen met de extra investeringen in forensisch (medisch) onderzoek en de opleiding tot zedenrechercheur. Als suggestie in het creëren van meer capaciteit, zou het ministerie ook naar deskundigen in andere vakgebieden kunnen kijken voor het opleiden tot forensische interviewer teneinde meer minderjarige slachtoffers van geweld te kunnen kindgericht te kunnen bejegenen.

Jeugdhulp

Defence for Children steunt de inzet op verbetering van het feitenonderzoek, toetsing van het perspectiefbesluit door de kinderrechter, het mogelijk maken van procesbegeleiding voor ouders en kinderen bij uithuisplaatsing (in de vorm van een mediator, gedragswetenschapper of advocaat) en verbetering van de afhandeling van klachten. We missen echter de (concreet gemaakte) ambitie dat het aantal uithuisplaatsingen op jaarbasis vermindert en wat hiervoor moet worden ingezet.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer

Meerjarig partnerschap met de Postcode Loterij

De Nationale Postcode Loterij heeft per 1 januari 2024 de samenwerking met Defence for Children voor een periode van 5 j…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee