Scroll down

Alternate Text
Blog banner

Genève: het Kinderrechtenparadijs

Charlotte Mol
Winnaar Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs 2017
Promovenda, Utrecht Centre for European Research into Family Law

Genève, de stad van de diplomatie met al zijn internationale organisaties, is voor elke rechtsstudent een paradijs. Een paradijs voor de student die de wereld wil verbeteren en al helemaal voor de student met een warm hart voor kinderrechten. Gezien mijn fascinatie met de Verenigde Naties en mijn passie voor kinderrechten was mijn reis naar Genève van 15 tot 16 mei op uitnodiging van Defence voor Children naar aanleiding van de Jaap Doek Kinderrechtenscriptieprijs een droom die eindelijk uitkwam.

Bij aankomst in Genève werd ik hartelijk ontvangen door de groep studenten en docenten van de advanced master International Children’s Rights van de Universiteit Leiden. Samen met hun mocht ik op dinsdagochtend aanschuiven bij een presentatie van de International Social Service (ISS). De werkzaamheden van de ISS werden uitgelegd, waarbij specifiek aandacht uitging naar een project op het gebied van kinderen met een handicap. Het was interessant om te horen hoe de ISS juridische en praktische ondersteuning biedt aan landen die het VN-Mensenrechtenverdrag Handicap zorgvuldig willen uitvoeren.
Dinsdagmiddag verplaatsten wij ons naar de Palais Wilson, het prachtig gelegen hoofdkantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Daar maakten wij tijdens de lunch kennis met Prof. Ann Skelton, lid van het VN-Kinderrechtencomité. Zij lichtte een tipje van de sluier op, met inzichten over de werkzaamheden van het Comité en de huidige onderwerpen die benadrukt worden door het Comité.

Toen was het tijd voor de highlight van mijn reis: het bijwonen van een zitting van het VN-Kinderrechtencomité. Na het regelmatig bestuderen van General Comments en Concluding Observations van het Comité gedurende mijn studie, was het bijzonder om het rapportageproces zelf mee te maken. Op dinsdagmiddag werd Angola flink aan de tand gevoeld. Het Comité stelde tientallen vragen aan de afvaardiging van Angola. Alle onderwerpen kwamen aan bod: kinderarbeid, geboorteregistratie, ondervoeding, het nationale budget, kindhuwelijken, de gezondheidszorg, en nog veel meer. Het was spannend hoe de afvaardiging deze vragen zou beantwoorden, zouden ze eerlijk zijn? Alles behandelen of sommige vragen strategisch niet? Toen wij aan het einde van de middag Genéve gingen ontdekken, kreeg de Angolese afvaardiging de hele avond de tijd om te overleggen.

De volgende ochtend kwam Angola met uitgebreide antwoorden, nieuwe statistieken en uitleg. Sommige vragen ontweken ze, maar tegelijkertijd gaven ze ook eerlijk aan waar de verbeterpunten zaten. Tijdens de pauze spraken wij kort met een UNICEF medewerker, die betrokken was geweest bij het opstellen van een zo genoemd schaduw-rapport. Zij bevestigde dat Angola een eerlijk beeld gaf aan het Comité over de huidige situatie in het land.

Kortom, mijn reis naar Genéve was een inspirerende ervaring in het kinderrechtenparadijs. Het was zeer boeiend om het dialoog tussen het VN-Kinderrechtencomité en Angola mee te maken. Heel hartelijk bedankt medewerkers van Defence for Children International in Genève voor deze fantastische reis!

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee