Scroll down

Alternate Text
News banner

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchtelingen die bij de Europese grens tegen mensonterende omstandigheden aanlopen. Geweld, illegale pushbacks en een uitzichtloos verblijf in opvangkampen. Het kan zo niet langer. Vluchtelingenorganisaties slaan de handen ineen en roepen op tot solidariteit en een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europa. Er lijkt met de nieuwe asieldeal een stap te zijn gezet, maar is een eerlijke verdeling die kan worden afgekocht echt eerlijk? Is het opsluiten van gezinnen met kinderen echt solidair?  

Onmenselijke behandeling

Alles wat je kent achterlaten, dat doe je niet zomaar. Miljoenen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor geweld en oorlog. In 2021 vroegen ruim een half miljoen mensen asiel aan in Europa. Maar aan de Europese grenzen stuiten vluchtelingen op een onmenselijke behandeling. Hier krijgen vluchtelingen te maken met geweld, waaronder pushbacks. Bij illegale pushbacks worden migranten, waaronder vluchtelingen met geweld tegengehouden bij de grenzen en teruggestuurd. Hierbij wordt het fundamentele recht op asielaanvraag geschonden. Veel vluchtelingen proberen per boot Europa te bereiken. Tussen 2014 en 2021 zijn ruim 24.400 mensen hun leven verloren tijdens een poging de Middellandse Zee over te steken. Vluchtelingen die de Europese grenzen heelhuids bereiken stuitten op verdere problemen. Hier moeten zij vaak maandenlang wachten in opvangkampen met een gebrek aan privacy, veiligheid en hygiëne. Uitzichtloosheid overheerst. In ‘Dagboek uit Moria’ beschrijft Atifa hoe het voor haar was om twee jaar op Lesbos in vluchtelingenkamp Moria te leven.

Scheve verdeling

Landen als Griekenland en Italië moeten veel meer vluchtelingen opvangen dan andere landen in Europa. Dat komt doordat dit de eerste landen zijn waar veel vluchtelingen aankomen. Ondanks de vele hulpkreten van grenslanden als Griekenland en Italië, blijft de verdeling van vluchtelingen scheef. Als gevolg van dit gebrek aan Europese solidariteit, maken steeds meer landen zich schuldig aan illegale pushbacks, met alle gevolgen van dien. Defence for Children vindt een eerlijke verdeling, gestoeld op solidariteit in plaats van financiële prikkels, belangrijk.

Falend asielbeleid

De internationale vluchtelingenorganisaties benadrukken dat onmenselijk asielbeleid niet alleen bij grenslanden, maar ook in andere Europese landen zoals Nederland, de realiteit is. De opvangcrisis in Nederland is een schrijnend voorbeeld hiervan. Vorige maand nog, sloegen vier inspecties alarm over de slechte asielopvang van kinderen. Het inspectierapport dat uitkwam wijst naar de ‘normloosheid’ in de opvang, en de dreigingen voor de veiligheid en ontwikkeling van kinderen in opvanglocaties. Falend asielbeleid lijkt de norm geworden, dit kan en moet anders.

Solidariteit en menselijkheid

Met de campagne Give solidarity a chance doen internationale vluchtelingenorganisaties, waaronder VluchtelingenWerk in Nederland, een oproep aan de Europese politiek: werk samen en stel menselijkheid en solidariteit voorop in asielbeleid. Illegale pushbacks en geweld tegen vluchtelingen aan de grenzen dreunt in tegen internationale wetgeving en onze normen en waarden. Door de opvang voor vluchtelingen eerlijk te verdelen over Europese landen, kan Europa menselijke opvang bieden aan personen op de vlucht voor oorlog en geweld.

Wat echter niet eerlijk is, is de mogelijkheid tot het afkopen van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid aan te bieden. De nieuwe asieldeal slaat hierin de plank ernstig mis. Landen zouden de verantwoordelijkheid die zij dragen onder meerdere internationale verdragen aan de kant kunnen schuiven met €20.000,- per asielzoeker. Wat zeker niet solidair is en de rechten van kinderen ernstig in het geding brengt, is het detineren van gezinnen. Defence for Children maakt zich ernstige zorgen over de opvangomstandigheden in landen aan de grenzen van Europa en de situaties waarin deze gezinnen terecht gaan komen. In Nederland zal VluchtelingenWerk de steunbetuiging overhandigen aan de Staatssecretaris van Asiel en Migratie met het dringende verzoek Europese samenwerking te versterken en om zelf bewust te worden van het feit dat solidariteit en eerlijkheid om menselijkheid gaat.

Defence for Children steunt deze oproep. Jij ook? Geef solidariteit een kans en onderteken de petitie om jouw steun te betuigen.

Meer informatie

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer

Raad van State: Nederland mag geen asielzoekers terugsturen naar Italië

De Raad van State oordeelde eerder deze week in twee zogenaamde ‘Dublin-Italië’-zaken dat de staatssecretaris van Justit…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee