Scroll down

Alternate Text
News banner

Shared Responsibility: Mensenrechtenorganisaties roepen de EU op om vluchtelingenkinderen beter te beschermen

De winter komt er aan. Voor veel vluchtelingenkinderen betekent dit een aankomende humanitaire crisis. Zonder huisvesting, zonder hulp en zonder de benodigde voorzieningen in kleding, voedsel of andere basisbehoeften.

De vluchtelingencrisis

In 2020 kwamen 17.500 vluchtelingenkinderen naar Europa, waarvan 12.000 zonder familie of begeleiding. Na de escalatie van de crisis in Afghanistan zijn deze aantallen nog veel hoger en is weer bijna de helft van de kinderen met een asielaanvraag onbegeleid – zonder ouders of verzorgers. Veel van deze alleenstaande kinderen worden onterecht teruggestuurd en krijgen niet de voorzieningen die ze nodig hebben. De nood voor adequate zorg aan deze kinderen is groot. Samen met meer dan 20 mensenrechtenorganisaties roept Defence for Children de Nederlandse overheid en de EU op deze kinderen te helpen.

Een Solidair vluchtelingenbeleid

Op 9 december overlegt Nederlandse vertegenwoordigers in Brussel over het Europese migratiebeleid en de vluchtelingensituatie. Samen met meer dan 20 mensenrechtenorganisaties roept Defence for Children hen op om meer samenwerking en solidariteit te creëren om vluchtelingenkinderen aan de grenzen van Europa te beschermen. Staten moeten deze kinderen zo snel mogelijk in beeld brengen, hen onderdak en zorg bieden en hen voorzien van kindvriendelijke informatie over juridische ondersteuning. Daarnaast roepen we de Nederlandse overheid op om zowel in Nederland als in Europa meer zorg te bieden voor vluchtelingenkinderen en het belang van deze kinderen centraal te stellen in het vluchtelingenbeleid. 

Oproep aan de Europese Unie

In deze oproep tot actie geven we hen samen met de andere lidstaten van de EU concrete aanbevelingen mee. Een aantal belangrijke punten hierin zijn:

  • Gebruik huidige samenwerking- en solidariteitsmechanismes om spanning en humanitaire nood aan de grenzen te voorkomen. Laat kinderen niet wachten op politieke onderhandelingen van de EU-Pact.
  • Versnel gezinshereniging en hervestiging om kinderen zo snel mogelijk van grensgebieden te verplaatsen naar passende opvang en zorg.
  • Ontwikkel transparante, gestandaardiseerde en kind- en kinderrechten-vriendelijke transnationale procedures, ook voor hervestiging en gezinshereniging. Transnationale samenwerking kan gesteund worden met een EU “coördinator herverdeling binnen de EU"
  • Garandeer niet-begeleidde kinderen op vlucht een voogd en gratis juridische bijstand, om hen te steunen in het genieten van hun kinderrechten.  

Meer informatie?

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Ik dacht dat ik mijn moeder nooit meer zou zien”

Wat heeft een kind alleen op de vlucht nodig na aankomst op een Grieks eiland? Overheidsinstanties en hulporganisaties f…


Lees meer

“Jongens zoals hij weten dat ze moeten knokken om iets te bereiken”

“Ebram zei tijdens een wandeling hier op de kade: ‘Kijk, op zo’n houten boot ben ik ook over zee gekomen, met wel drieho…


Lees meer

“Zonder advocaat zouden wij nog steeds in dat Poolse detentiecentrum zitten”

“We liepen bijna drie uur in de stromende regen door een pikkedonker bos. We wisten niet of we goed liepen en struikelde…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee