Scroll down

Alternate Text
News banner

Groeiend aantal gemeentes wil kinderen van Griekenland overnemen

De afgelopen dagen sloten Bergen (NH), Arnhem, Amstelveen, Delft, Breda zich aan bij de ‘Coalition of the Willing. Inmiddels willen 37 gemeentes kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen opvangen, in veel andere gemeentes wordt er nog gezocht naar een meerderheid in de raad, de verwachting is dat tientallen andere gemeentes zullen volgen.

Zo is Bergen (NH) een van de laatste gemeentes die zich heeft aangesloten. Wethouder Antoine Tromp van D66: “We komen graag tegemoet aan dit verzoek en zijn, als het erop aankomt, bereid om verweesde kinderen op te vangen in de gemeente.” Eensgezind hebben alle partijen in de gemeenteraad hun steun uitgesproken voor het initiatief. Ook de voltallige gemeenteraad van Amstelveen ondersteunt deze week de oproep. “Stel gemeenten in staat om hun aandeel in deze opgave te leveren, zodat deze 500 vluchtelingenkinderen kunnen rekenen op een veilige thuishaven en een kansrijke toekomst. In Amstelveen zijn wij bereid hier in een gepaste verhouding een verantwoordelijkheid in te nemen.”, aldus de gemeenteraad. Met deze boodschap toont ook Amstelveen zich internationaal solidair om vluchtelingenkinderen een veilige toekomst met perspectief te bieden.

Veel andere gemeenten gingen Bergen en Amstelveen al voor, onder meer Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Ook gemeentes waar partijen als het CDA of VVD onderdeel zijn van het college stemden voor het aansluiten bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden. Ondanks de steun van deze gemeenten en het verzoek van Griekenland om kwetsbare kinderen over te nemen, weigert Nederland tot nu toe om kinderen over te nemen van Griekenland.

Nederland laat het afweten

Afgelopen week schreef staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid in antwoord op Kamervragen van de PvdA, dat het kabinet bij haar standpunt blijft. "Het ad hoc opnemen van alleenstaande minderjarige vreemdelingen vindt het kabinet geen structurele oplossing (...)”. Aanjagers van de Coalition of the Willing: Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children, vinden het onacceptabel dat de staatssecretaris blijft volhouden dat de oplossing in Griekenland ligt. De Nederlandse regering laat het compleet afweten als het gaat om het helpen van deze kwetsbare vluchtelingenkinderen. Lidstaten zijn al begonnen met de evacuatie, maar nog steeds geeft Nederland niet thuis. De organisaties vinden het onacceptabel dat er voor deze kwetsbare kinderen niet naar een oplossing wordt gezocht.

Andere landen helpen wel

In Luxemburg zijn woensdag 15 april (12) kinderen aangekomen die zonder ouders of begeleiders op de Griekse eilanden verbleven. Duitsland neemt volgende week een groep van vijftig kinderen en jongeren op uit de Griekse vluchtelingenkampen. Ook Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, België en Noorwegen zijn bereid kinderen op te nemen. Deze EU-lidstaten nemen de verantwoordelijkheid voor in totaal 1.600 kinderen en komen hiermee tegemoet aan de noodkreet van Griekenland om voor 2.500 vluchtelingenkinderen een veilig heenkomen te creëren. Maar nog veel kinderen blijven nu achter.

Coronavirus in vluchtelingenkampen

Volgens VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children is in de Griekse kampen, met name op de eilanden, een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. De organisaties zijn nu extra bezorgd vanwege het coronavirus. In twee vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland zijn 28 mensen positief getest op het coronavirus. Ook op het Griekse eiland Lesbos is besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.

Meer informatie:

Relocatie vluchtelingenkinderen
12 alleenstaande vluchtelingenkinderen zijn 15 april 2020 aangekomen in Luxemburg. Het zijn kinderen uit de overbevolkte kampen op de eilanden Lesbos, Samos en Chios, die zonder hun familie hun vaderland zijn ontvlucht, zegt de Griekse staatssecretaris van migratie, Giorgos Koumoutsakos.
De eerste groep kinderen uit Griekenland komt volgende week naar Duitsland. Dat heeft de regering besloten. De eerste twee weken na aankomst in Duitsland zullen zij in quarantaine gaan, waarna ze worden verdeeld over het land.

Coalitie in eigen land groeit: vijf miljoen mensen
• In Nederland groeit de coalitie van welwillende gemeenten die zich bij monde van burgemeester, college en/of gemeenteraad uitspreekt vóór het overnemen van alleenstaande kinderen. Op het kaartje staan ook de gemeentes genoemd waar nog gewerkt wordt aan een raadsmeerderheid.
• De ‘Coalition of the Willing’ bestaat nu uit deze gemeentes: Aa en Hunze, Amstelveen, Amsterdam, Arnhem, Assen, Bergen (NH.), Beverwijk, Breda, Coevorden, Culemborg, Delft, Deventer, Enschede, Geldrop-Mierlo, 's-Gravenhage (gemeente), Groningen (gemeente), Haarlem, Hilversum, Houten, Leeuwarden, Leiden, Leusden, Molenlanden, Nieuwegein, Nijmegen, Overbetuwe, Roosendaal, Rotterdam, Schiedam, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht (gemeente), Vijfheerenlanden, Wageningen, Winterswijk, Zeist en Zwolle.

Nieuws uit Griekenland
• Er zijn inmiddels acht bevestigde gevallen van mensen die besmet zijn met het nieuwe Coronavirus op Lesbos. Er is één inwoner op Chios, één op Kos en één op Samos positief getest, dit betreffen geen migranten. (Bron cijfers: Tweede Kamer)
• In twee vluchtelingenkampen Malakasa en Ritsona ten noorden van Athene zijn inmiddels 28 mensen positief getest op het coronavirus. De komende dagen zullen nog meer mensen in Ritsona worden getest. De Griekse autoriteiten hebben quarantaine ingesteld voor de twee vluchtelingenkampen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee