Scroll down

Alternate Text
News banner

Minstens 7.024 vluchtelingenkinderen verdwenen in Europa

Zeker 7.024 vluchtelingenkinderen zijn in 2017 verdwenen uit asielzoekerscentra in Europa. Dat blijkt uit onderzoek van het internationale onderzoeksjournalistiekcollectief Lost in Europe. Op het dark web vonden de journalisten discussies tussen pedoseksuelen over het opvangen van Syrische kinderen “om de kinderen te helpen, maar misschien helpen we zo ook een aantal van ons”. Het daadwerkelijke aantal vermiste vluchtelingenkinderen ligt vermoedelijk nog hoger. Van negentien Europese landen zijn  cijfers over verdwenen minderjarige asielzoekers meegenomen. Landen waar relatief veel vluchtelingen van de radar verdwijnen, zoals Griekenland en Spanje, hebben geen cijfers aangeleverd.

Rapport Europol

De 7.024 vermissingen komen bovenop de zeker 10.000 vermissingen die Europol vermeldde over het jaar 2015. En bovenop het aantal vluchtelingenkinderen dat in 2016 is verdwenen, waar geen officiële inschatting van is gemaakt. Europol waarschuwde destijds dat een deel van deze kinderen in handen van mensenhandelaren en criminele netwerken zijn gevallen. In het rapport over child trafficking dat vorige week verscheen, meldt Europol nog altijd geen zicht te hebben op de omvang van de handel in minderjarige vluchtelingen. De Europese politieorganisatie meldt wel dat een verdere toename wordt verwacht. “Dat komt deels omdat de verblijfstijd in migratiecentra toeneemt”, zegt Europol adjunct-directeur Wil van Gemert. “Het komt ook doordat deze kinderen attractief zijn voor criminele organisaties. Zij zijn makkelijker onder controle te brengen en er kan grote druk op hen kan worden uitgeoefend.”

Mensenhandelaren

Naast kinderen die verdwijnen uit opvangcentra, zijn er ook nog vluchtelingenkinderen die bij aankomst in Europa niet zijn geregistreerd en die daardoor niet als vermist worden opgegeven. Het gaat onder andere om Nigeriaanse meisjes die onder controle van mensenhandelaren naar Europa komen en bewust buiten beeld van de autoriteiten worden gehouden. Zij belanden in illegale bordelen in België, Engeland of Nederland. Er is ook een toename van online advertenties waarin seksuele diensten worden aangeboden ‘waarin kinderen als volwassen worden gepresenteerd’, aldus Europol. Lost in Europe vond bijna dertig advertenties in de omgeving van Nederlandse locaties waar minderjarige asielzoekers zijn gehuisvest.

Kleinschalige opvang en regie

Defence for Children pleit voor kleinschaligere opvang. Het liefst in een pleeggezin, omdat daarvan is gebleken dat weinig kinderen verdwijnen. Het wordt tijd dat één partij de regie neemt over deze kwetsbare kinderen, zegt Iara de Witte van Defence for Children. “Nu schuiven politie, IND, Nidos en COA de verantwoordelijkheid nog op elkaar af. Er wordt heel makkelijk gedacht 'de jongeren redden zich wel'.” Het ministerie van Justitie en Veiligheid en de vreemdelingenketen zouden samen moeten onderzoeken hoe verdwijningen kunnen worden voorkomen. Te alle tijden moet de politie onderzoek instellen wanneer kinderen verdwijnen. Daarbij moet er goede samenwerking zijn en werkafspraken gemaakt worden tussen de politie, het COA, NIDOS en met andere landen van doorreis en bestemming. 

Lost in Europe

Lost in Europe is een onderzoeksjournalistiekcollectief bestaande uit een internationaal team van meer dan veertig onderzoeksjournalisten, gespecialiseerd in vluchtelingenproblematiek en mensenhandel. Lost in Europe organiseerde onlangs een databootcamp waarbij cijfers en internationale rapporten werden geanalyseerd. De uitkomsten zijn 27 oktober bij het radioprogramma Argos gepresenteerd op NPO radio 1. Defence for Children heeft tijdens de bootcamp input gegeven over het verdwijnen van minderjarige asielzoekers.

Meer informatie

Argos Radio 1, Lost in Europe, d.d. 27 oktober 2018.  

Europol rapport over Child Trafficking, d.d. 18 oktober 2018

Artikel NRC, zorgen om verdwijnen minderjarige asielzoekers, d.d. 17 oktober 2018. 

Organisatie Lost in Europe

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Uitspraak Europese Hof voor de Rechten van de Mens: Leefomstandigheden in kamp Moria en Samos zijn onmenselijk en vernederend

In april dit jaar heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) voor het eerst de leefomstandigheden voor as…


Lees meer

Internationale vluchtelingenorganisaties roepen Europa op tot menselijkheid en solidariteit

Give solidarity a chance, dat is de oproep van internationale vluchtelingenorganisaties die samen opkomen voor vluchteli…


Lees meer

Europees asielakkoord schendt kinderrechten

Na zeven jaar onderhandelingen is een akkoord bereikt tussen de EU-lidstaten om tot een gedeelde aanpak van migratiekwes…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee