Scroll down

Alternate Text
News banner

Kinderen dreigen morgen na 14 jaar uitgezet te worden: Culemborg demonstreert dag en nacht

Ze zijn in Nederland geboren en hiefr geworteld. Culemborg wil Maksim (14), zijn broertje Denis (10) en zusje Arina (5) niet kwijt. Morgenochtend dreigen ze het land uitgezet te worden. Hun klas-, stads- en landgenoten doen vandaag een ultieme poging om staatssecretaris Mark Harbers over te halen zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken. De Culemborgers gaan picknicken voor het Detentiecentrum Zeist, waar het gezin tot hun vertrek vastgehouden worden. De hele nacht blijven demonstranten waken bij het Detentiecentrum.

Defence for Children kent de zaak van Maksim en zijn broertje en zusje via de Kinderrechtenhelpdesk. Defence for Children heeft het gezin in hun verblijfsprocedure ondersteund. Maksim maakt ook deel uit van de Ik Blijf Hier Groep, omdat hij langer dan vijf jaar in Nederland is maar nog steeds geen verblijfsrecht heeft. Martine Goeman: “De Nederlandse overheid schendt de rechten van deze kinderen door hen van hun vrijheid te beroven en na 14 jaar uit te willen zetten naar een land dat zij niet meer kennen. Dit kan echter nu een halt toe worden geroepen. Het vliegtuig is nog niet vertrokken. De kinderen van de school laten hun stem horen namens hun klasgenootjes die van hun vrijheid worden beroofd. De kinderen horen hier en wij laten hen niet in stilte gaan.”

Nederland schendt kinderrechten

Martine Goeman: “Er was gelukkig veel verontwaardiging over het beleid van president Trump en de schending van kinderrechten daar. Maar we hoeven niet zo ver van huis te kijken. Op dit moment worden de rechten van Maksim, zijn broertje en zusje geschonden. Ook dat kan gestopt worden. Wanneer we de mensen in Den Haag vertellen: dit moet stoppen!”

Van hun bed gelicht

Maksim, Denis en Arina hebben geen afscheid kunnen nemen van hun klasgenoten en vrienden in Culemborg. Ineens waren hun plekken in de klas leeg. Vorige week donderdagochtend werden ze in alle vroegte van hun bed gelicht. Ze mochten alleen wat kleren mee nemen. Daarna is het gezin overgebracht naar het Detentiecentrum in Zeist.

17 jaar in Nederland

De ouders kwamen 17 jaar geleden vanuit de Oekraïne naar Nederland. Maksim, Denis en Arina hebben nooit ergens anders gewoond dan in Nederland. Ze spreken gebrekkig Oekraïens.

Heel Culemborg voert actie

Buren, klasgenoten, leraren en de scholen van de drie kinderen reageerden geschokt op het nieuws en zijn diverse acties gestart. Afgelopen woensdag demonstreerden honderden leerlingen, ouders en stadgenoten tegen de dreigende uitzetting. Meer dan 9.000 mensen ondertekenden een petitie om de kinderen te laten blijven. Nog eens ruim 5.500 mensen stuurden Harbers een brief met hetzelfde verzoek. Verder ging er een PardonAlert uit.

Gemeente wil kinderen terug

De voltallige gemeenteraad van de gemeente Culemborg staat achter het gezin. De burgemeester: “Wij willen een gemeente zijn waar een ruimhartig kinderpardon mogelijk moet zijn, een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. We hopen op een positieve reactie opdat het gezin Andropov in alle rust verder kan werken aan een toekomst in Culemborg.”

Programma vrijdag 6 juli

  • 16u - 18u Picknick met klasgenoten van de Culemborgse Scholen bij het Detentiecentrum in Zeist
  • 18u – 6u (zaterdagochtend) Wake
  • Wake-programma: elk uur een ronde bij het detentiecentrum met lichtjes, kaarsen, rouwlichtjes of zaklantaarns.
  • Locatie: Detentiecentrum Zeist, Richelleweg 13, 3769 AZ Soesterberg
  • Organisatoren: de PopUpKerk, burgerbeweging DeGoedeZaak, de Raad van Kerken en basisschool Blink uit Culemborg.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Zet achtjarige Shushan vandaag niet uit: kom met een uitzetstop voor gewortelde kinderen

Het CDA lijkt voorlopig geen uitzetstop van gewortelde kinderen te steunen ondanks dat de partij dit weekend aankondigde…


Lees meer

D66 en CDA willen aanpassing kinderpardon

 

Het CDA en D66 willen een soepeler kinderpardon en een einde aan de onzekerheid van gewortelde kinderen. Er is daarme…


Lees meer

Getraumatiseerd meisje van 8 dreigt maandag uitgezet te worden

Defence for Children maakt zich ernstig zorgen om een meisje van acht jaar, haar broertje van vijf en zusje van drie die…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee