Scroll down

Alternate Text
News banner

She Leads lobbyt in Sierra Leone succesvol voor meer vrouwen in politiek

Dertig procent van de zetels in het parlement, het kabinet en de gemeenteraden in Sierra Leone wordt voortaan door vrouwen bekleed. Dat beoogt de nieuwe wet waarmee het parlement onlangs instemde. Hiermee wil men ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het West-Afrikaanse land aanpakken. Door actief te lobbyen voor deze nieuwe wet strijden jongerenactivisten uit het She Leads-programma voor een betere positie voor meisjes en vrouwen.

Vrouwen in Sierra Leone zijn tot nu toe nauwelijks vertegenwoordigd in politieke organen: twaalf procent van de parlementsleden is vrouw en in het kabinet, dat 32 leden telt, zitten slechts vier vrouwen.

Mannenwereld

Zo’n scheve verdeling in de politiek houdt ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in stand, benadrukt Hawanatu, netwerkcoördinator van She Leads in Sierra Leone: “Door het gebrek aan politieke vertegenwoordiging van vrouwen, en al helemaal aan jonge vrouwen, staat hun perspectief niet voldoende op de agenda.” Hawanatu benoemt besnijdenis, uithuwelijking, seksueel geweld en discriminatie als slechts enkele van de uitdagingen waar meisjes en vrouwen in Sierra Leone mee te maken krijgen: “Meer vrouwen in de politiek betekent ook meer aandacht voor de thema’s die hun levens beïnvloeden.”

Van wetsvoorstel tot wet

Jongerenactivisten uit het She Leads-netwerk in Sierra Leone voerden sinds 2021 actie voor de wet die gendergelijkheid in het land moet bevorderen: “Meisjes en jonge vrouwen vanuit het hele land schoven aan bij belangrijke beslissers om te praten over deze nieuwe wet,” legt Hawanatu uit. Eén van die gesprekspartners was de Minister van Gender en Kinderrechten: “We bleven aandringen op de voortgang van het wetsvoorstel, deden aanbevelingen over de inhoud en hamerden op de inspraak van meisjes en jonge vrouwen,” zegt Hawanatu glimlachend. “Nu hebben de meisjes en vrouwen in Sierra Leone gewonnen.”

Volgende stappen

Nu de wet erdoor is, zegt Hawanatu, strijdt She Leads ervoor dat alle meisjes en jonge vrouwen hiervan op de hoogte zijn: “De nieuwe wet is voor hen een belangrijk kader om hun recht op inspraak op te eisen. Tijdens discussies op school en gesprekken met feministische leiders maken we meisjes en jonge vrouwen bewust van de inhoud en leren we ze voor hun rechten op te komen. Via de radio verspreiden we het nieuws over deze wet en vertellen we Sierra Leone dat meisjes en jonge vrouwen klaar zijn om leiders te worden!”

Over She Leads

She Leads is een vijfjarig programma (2021-2025) van Plan International, Defence for Children-ECPAT Nederland, African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) en Terre des Hommes Nederland, in strategisch partnerschap met het ministerie van Buitenlandse Zaken. We voeren She Leads uit in de landen Uganda, Ethiopië, Kenia, Ghana, Mali, Sierra Leone, Liberia, Libanon en Jordanië en daarnaast ook op regionaal en mondiaal niveau.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Meisjes spreken zich uit bij de VN-Mensenrechtenraad in Geneve

Het She Leads programma beoogt betekenisvolle participatie en deelname aan besluitvormingsprocessen door meisjes en jong…


Lees meer

Meisjes schrijven manifest voor politieke partijen in Sierra Leone

In het She Leads programma in Sierra Leone van onder andere Defence for Children, hebben meisjes en jonge vrouwen meeges…


Lees meer

Jonge kunstenaars uit Libanon en Tunesië bezoeken Nederland

Als onderdeel van het regionale Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) programma van She Leads  heeft Defence for Children…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee