Scroll down

Alternate Text
News banner

Kandidaat-Europarlementariër Ufuk Kâhya verkent kinderrechten in de EU met Defence for Children Nederland

Defence for Children ontving Ufuk Kâhya in het Kinderrechtenhuis in Leiden voor een werkbezoek. Kâhya zette zich als voormalig wethouder actief in voor kinderen en jongeren, met een focus op kansengelijkheid. Nu richt hij zijn aandacht op het Europese toneel. Als kandidaat-Europarlementariër voor de lijst GroenLinks-PvdA streeft hij ernaar zijn inzet voor kinderrechten voort te zetten.

Als kind zag ik zelf al het verschil tussen de voetbalveldjes in mijn wijk, die er rommelig bijlagen, en de voetbalveldjes in andere wijken, die veel mooier waren. Toen vroeg ik mij al af: hoe kan dat? Dat heeft mij geïnspireerd me in te zetten om kansengelijkheid voor kinderen en jongeren te bevorderen.” Defence for Children Nederland praatte hem bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de Europese Unie aangaande kinderrechten.

Europese thema’s en ontwikkelingen

Tijdens zijn bezoek verkenden we samen met Kâhya de wereld van kinderrechten in Europa. We informeerden hem over uiteenlopende kinderrechtenthema’s waar de Europese Unie zich mee bezig houdt, waaronder kinderarbeid, gezonde voeding, speelgoedveiligheid en videogames. Ook bespraken we uitgebreid belangrijke ontwikkelingen binnen de EU, met name rondom migratie en online seksuele uitbuiting, waar kinderen vaak het onschuldige slachtoffer zijn.

Renée Roodhuizen, Public Affairs Adviseur bij Defence for Children Nederland, raadt Kâhya en andere kandidaat-Europarlementariërs aan om actief met kinderen en jongeren in gesprek te blijven, met steun van het maatschappelijk middenveld in Europa. Ook is het van belang om tijdens debatten en bij beleidsvorming te vragen hoe kinderbelangen worden meegewogen. Hierbij dient het VN-Kinderrechtenverdrag als leidraad.

Daarnaast moedigt Roodhuizen Kâhya aan om zich te blijven inzetten voor kansengelijkheid. Ze adviseert: "Houd aandacht voor de oorzaken en gevolgen van armoede, waaronder dakloosheid en de inzet van jeugdbeschermingsmiddelen." Defence for Children Nederland ontvangt regelmatig meldingen over dakloze kinderen. Soms leidt dit tot scheidingen tussen ouders en kinderen. Dit benadrukt het belang van het aanpakken van kinderarmoede en het bieden van geschikte huisvesting.

Aanloop Europese verkiezingen

Europarlementariërs spelen een belangrijke rol bij het beschermen en bevorderen van de rechten van kinderen omdat zij beleid maken en goedkeuren. Het naleven van kinderrechten is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Europa veilig opgroeien en gelijke kansen hebben. Wij zetten graag onze expertise en kennis in op het gebied van kinderrechten om kandidaten, maar ook andere politici, bedrijven en organisaties, te informeren over het beschermen en bevorderen van kinderrechten in Europa.

“Kinderen nemen zelf niet actief deel aan politieke besluitvorming. Toch zijn hun behoeften, ervaringen en stem van groot belang op de beslissingen die ook hen direct raken." - Ufuk Kâhya

Oproep: neem de belangen van kinderen mee in jouw stem!

Op 6 juni vinden de Europese verkiezingen plaats. Defence for Children roept iedereen die mag stemmen op: neem de belangen van kinderen mee in het bepalen van jouw stem. De Europese Unie heeft veel invloed op de rechten en het welzijn van kinderen. Houd bij het uitbrengen van je stem de rechten van alle kinderen in Europa in gedachten. Samen beschermen we de rechten van alle kinderen in Europa.

Meer informatie

Wil je meer weten over kinderrechten en de Europese Unie? Mis dan niet het Europees Verkiezingsdebat Kinderrechten op 29 mei, georganiseerd door het Kinderrechtencollectief. Hoewel alle fysieke plekken al zijn vergeven, kun je het debat nog steeds online volgen via een livestream. Bekijk de website van het Kinderrechtencollectief voor meer informatie hierover.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Reactie op hoofdlijnenakkoord

Na ruim zes maanden onderhandelingen ligt er sinds gisteren een hoofdlijnenakkoord tussen de partijen PVV, VVD, NSC en B…


Lees meer

Wendy Horsten treedt toe tot Raad van Toezicht Defence for Children

Defence for Children Nederland is verheugd dat Wendy Horsten, een ervaren leider bij ING Nederland, toetreedt tot haar R…


Lees meer

Breed Mensenrechtenoverleg doet aanbevelingen aan informateur over mensenrechten in buitenlandbeleid

Het Breed Mensenrechtenoverleg (BMO), waar Defence for Children - ECPAT Nederland lid van is, heeft onlangs een brief ge…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee