Scroll down

Alternate Text

Dossier: Online kindermisbruik

De achtergrond

Bijna alle jongeren maken gebruik van het internet. Thuis, op school en op straat via hun smartphone. Naast alle goede dingen, brengt het internet ook risico’s mee.

Sexting en grooming

Sexting betekent het sturen van seksueel getinte berichten of foto’s of video’s. Dat gebeurt meestal via de smartphone. Sexting kan ook bestaan uit het enkel sturen van berichten over seks of iemand online aanspreken over seks. Wordt een bericht beantwoord, dan is er sprake van sexchatting. Wordt iemand gechanteerd als gevolg van sexting, dan wordt dat sextortion genoemd. Grooming is digitaal kinderlokken. Er is sprake van grooming als een volwassene online of via mobiel contact legt met een kind, met de intentie om dat kind te ontmoeten met het doel om seksueel misbruik te plegen. Contacten kunnen bijvoorbeeld gelegd worden via sociale netwerksites, online games of chatprogramma’s, maar ook de sms en e-mail vallen hieronder.

Online beeldmateriaal van kindermisbruik

Online beeldmateriaal van kindermisbruik zijn afbeeldingen van een kind dat betrokken is bij echte dan wel gesimuleerde seksuele activiteiten of het afbeelden van geslachtsdelen van een kind voor hoofdzakelijk seksuele doeleinden. Het internet heeft voor een enorme toename gezorgd als het gaat om verspreiding en uitwisseling van afbeeldingen en filmpjes van kindermisbruik. Het bekijken, verspreiden, tentoonstellen, vervaardigen, invoeren, doorvoeren, uitvoeren of in voorraad hebben ervan is strafbaar. Wanneer iemand afbeeldingen van kindermisbruik tegenkomt, kan dit gemeld worden bij het Meldpunt Kinderporno.

Digitale opvoeding

Defence for Children – ECPAT vindt dat ouders, verzorgers, scholen en instellingen een belangrijke rol spelen om kinderen digitaal op te voeden en bewust te maken van de mogelijkheden en gevaren op internet. Dat gebeurt nog te beperkt. Voorlichting over online veiligheid moet veel intensiever en structureler gebeuren. Seksuele voorlichting en online veiligheid moeten sterk verankerd zijn in de hele leergang van het onderwijs en docenten dienen goed toegerust te zijn om de onderwerpen te doceren. Voor jeugdwerkers en ouders heeft Defence for Children - ECPAT materialen ontwikkeld ter ondersteuning van digitale opvoeding.

Meer informatie:

Celine Verheijen

“Kerndoelen voor het onderwijs zijn erg beperkt als het gaat om seksuele voorlichting. Seks en internet lopen door elkaar. Jongeren gebruiken internet om informatie en beelden over seks op te zoeken of om te chatten over seks. Tegelijkertijd vindt er op internet ook veel seksueel grensoverschrijdend gedrag plaats. Seksuele opvoeding kan dus niet zonder mediaopvoeding. En mediaopvoeding kan niet zonder seksuele opvoeding.”

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee