Scroll down

Alternate Text

Sa-eedatu helpt jonge vrouwen terug naar school

Foto credits: Mona van den Berg

In Ghana heerst nog altijd een grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen. De ambitieuze Sa-eedatu (22) probeert hier verandering in te brengen. Tot op de dag van vandaag merkt Sa-eedatu dat meisjes en jonge vrouwen in haar community niet dezelfde kansen krijgen als mannen.

“Ze worden minder gewaardeerd in het onderwijs omdat men gelooft dat – ongeacht hoe slim of opgeleid een vrouw is – ze altijd in de keuken van een man zal belanden”, aldus Sa-eedatu. Ze probeert met haar inzet jonge vrouwen te overtuigen om de hoop niet op te geven. “In mijn buurt gaan de jongens naar school of naar hun werk, maar de vrouwen moeten thuis blijven”, vertelt Sa-eedatu. En zelfs wanneer meisjes naar school gaan, worden ze achtergesteld. “De mannen zien school als tijdsverspilling voor vrouwen, zij moeten immers later het huis schoonmaken en kinderen verzorgen.”

Girls Clubs

Sa-eedatu is sinds drie jaar een van de jonge vrouwen die meedoet aan de training van de Girls Advocacy Alliance die zich onder meer inzet tegen kindhuwelijken, meisjesbesnijdenis, seksueel geweld en tienerzwangerschappen. In bijeenkomsten van Girls Clubs probeert de jonge activiste tienermoeders en andere jonge vrouwen te overtuigen om door te gaan met school. Deze bijeenkomsten vinden elke vrijdag plaats in verschillende scholen in Ghana. “Ik vertel ze: ‘als een ander het kan, kan jij het ook. Het enige wat je hoeft te doen is het halen van je diploma.’” Tot nu toe wist Sa-eedatu al zestien tienermoeders te motiveren om weer terug te gaan naar school.

Journalist

Sa-eedatu hoopt in de toekomst een bekende journalist en nieuwslezer te worden. “Als  journalist kan ik bekende of openbare kwesties over meisjesrechten met de hele wereld delen”, vertelt ze. “Hiermee hoop ik de toekomst van jonge vrouwen te verbeteren.” Sa-eedatu heeft al wat ervaring op het gebied van de media. Sinds kort heeft ze een eigen talk show op de regionale TV waar ze dingen zoals kindhuwelijk, toegang tot educatie, genderlijkheid  en de SDGs bespreekbaar maakt. “Ik realiseer me dat de verhalen die je maakt van grote invloed kunnen zijn op anderen. Ik wil graag een voorbeeld zijn voor veel jonge vrouwen.” Door het maken van tv en documentaires wil Sa-eedatu het verhaal van de jonge vrouwen openbaar maken.

Grootste wens

Met haar inzet heeft Sa-eedatu als youth advocate al veel bereikt. “Waar ik het meest trots op ben is het feit dat ik met een traditionele en religieuze leider over tienerzwangerschappen en kindhuwelijken heb gesproken. Dankzij onze inzet spreken ze nu met andere leiders over deze onderwerpen.” Haar grootste wens en passie is het bereiken van gelijkheid tussen vrouwen en mannen in Ghana. “Vrouwen horen dezelfde rechten te krijgen als mannen. Wat mannen kunnen, kunnen vrouwen ook en misschien nog wel beter! Ze moeten alleen de kans krijgen.”

Meer informatie

Girls Advocacy Alliance Programma 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee