Scroll down

Alternate Text

Jemimah strijdt voor gelijke kansen in het onderwijs

Credits foto's: Mona van den Berg

Jemimah (22) uit Ghana ziet het als haar levensdoel om meisjes en jonge vrouwen weer terug naar school te krijgen. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.”

Volgens Jemimah zijn tienerzwangerschappen het grootste probleem in haar land. “Veel tienerzwangerschappen leiden tot kindhuwelijken. Het zorgt er voor dat veel meisjes achterblijven, omdat ze vaak moeten stoppen met school.” De kans dat deze meisjes in de toekomst weer terug gaan naar school is erg klein, omdat ze thuis voor de kinderen en het huishouden moeten zorgen.

Voorbeeld voor meisjes

Jemimah is afgestudeerd in Communicatiewetenschap aan de universiteit. “Ik kom uit een arme community en toch ben ik gekomen waar ik nu ben. Dat is een goed voorbeeld voor veel meisjes uit Ghana. Ik deel daarom graag mijn ervaringen”, vertelt ze trots. “Ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat alle meisjes gelijke kansen krijgen en dat niemand achtergesteld wordt.” Ik heb samengewerkt met een aantal tienermoeders om ervoor te zorgen dat ze weer terug naar school gaan. Ik wil dat dit soort meisjes inzien dat zwanger worden niet het einde van hun leven is.

Tienermoeders

Jemimah is sinds 2018 een van de jonge vrouwen die trainingen volgt van de Girls Advocacy Alliance. Ze zet zich als jongerenlobbyist onder meer in voor gelijke kansen voor meisjes in het onderwijs. “Ik heb samengewerkt met een aantal tienermoeders om ervoor te zorgen dat ze weer terug naar school gaan. Ik wil dat deze meisjes inzien dat zwanger worden niet het einde van hun leven is. Ze moeten doorgaan”, aldus de strijdlustige Jemimah. Een van de tienermoeders waar ze mee sprak studeert momenteel aan de universiteit. “Haar moeder past op het kind. Ze is nu eerstejaars student.”

Inspiratiebron

Jemimah heeft zelf al veel bereikt in haar leven, mede dankzij haar dappere moeder. “Zij is mijn grootste inspiratiebron. Mijn moeder komt uit een gezin met vijf kinderen; vier dochters en een zoon. Ze wou heel graag naar school, maar haar ouders vonden dit niet goed. Ze dachten dat ze als meisje geen onderwijs nodig had.” Jemimah’s moeder gaf de hoop niet op en ging hard aan het werk om toch een diploma te halen. “Ze overtuigde ook haar jongere zusjes om naar school te gaan. Zelf werkt ze momenteel als lerares op school! Mijn moeder is een voorbeeld voor andere meisjes in Ghana, omdat ze laat zien dat dat je veel kunt bereiken als je je best doet.”

Jemimah is nu zelf een onderwijsassistent op haar school. Ooit hoopt Jemimah de minister van onderwijs in Ghana te kunnen spreken over gendergelijkheid, maar tot die tijd hoopt ze zoveel mogelijk meisjes te helpen in het terugkeren naar school.

Meer informatie

Girls Advocacy Alliance programma

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee