Scroll down

Alternate Text

Arjana uit Nepal pleit sinds haar 11de voor kinderrechten

Foto credits: Mona van den Berg

De 19-jarige Arjana uit Nepal begint jong met zich inzetten voor kinderrechten. Op haar elfde is ze al lid van een kinderclub in haar gemeente. Omdat Arjana ondertussen de kinderclub is ontgroeid, heeft zij zich twee jaar geleden aangesloten bij een jongerengroep van de Girls Advocacy Alliance in Nepal.

Als youth advocate strijdt ze met ‘haar team’ tegen schadelijke traditionele praktijken zoals kindhuwelijken en kinderarbeid. Daarnaast pleit Arjana ook voor educatie over seksuele uitbuiting aan meisje en voor kinderparticipatie in het besluitvormingsproces van de gemeente.

Een echter strijder

Arjana blijft strijden ondanks de uitdagingen en tegenslag. “Ik ervaar veel uitdagingen tijdens mijn werk. Ik heb doodsbedreigingen en bedreigingen met acid aanvallen ontvangen. Toch blijf ik een pleitbezorger omdat mijn werk veel succesverhalen heeft opgeleverd. Daardoor blijft het voor mij de moeite waard.” Zo heeft Arjana melding gedaan bij de politie van een poging tot verkrachting van een zes jarig meisje. Ze ondersteunde de ouders om een zaak in te dienen en dit resulteerde in een straf voor de dader.

Schadelijke traditionele praktijken tegengaan

Om het grote publiek te bereiken maakt Arjana theater, radio programma’s en gaat ze deur tot deur om aandacht te vragen voor schadelijke traditionele praktijken. Dit zet zij extra kracht bij door samen te werken met religieuze leiders en lokale overheden. “Ik verzamel verhalen van kindhuwelijken en kinderarbeid en deel deze met de gemeenschap en radio voor breder bewustzijn op dit onderwerp. Ik praat daarnaast met de burgemeester om budget vrij te maken voor programma’s die gericht zijn op het eindigen van kindhuwelijken en het tegengaan van gendergerelateerd geweld.” Arjana doet ook een duit in het zakje als het gaat om de strijd tegen kinderarbeid. Samen met hotels en een associatie van Nepalese industrieën is zij met haar youth group in gesprek om kinderarbeid te beëindigen.

Girls Advocacy Alliance

We zijn trots dat Arjana uit Nepal onderdeel is van de Girls Advocacy Alliance (GAA). In GAA werken Plan International Nederland, Terre des Hommes Nederland en Defence for Children – ECPAT Nederland samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen economische uitsluiting van meisjes en jonge vrouwen en gendergerelateerd geweld. Een belangrijke activiteit in het programma is het trainen en begeleiden van jongeren lobbygroepen

Meer informatie

Girls Advocacy Alliance Programma

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee