De uitdaging
Meer aandacht en bekendheid geven aan de pioniers, vernieuwers en invloedrijke denkers en doeners uit de geschiedenis van de jeugdhulp, door actuele vraagstukken in een historisch daglicht te plaatsen en te bezien of oplossing van toen de hedendaagse praktijk kunnen inspireren. Een van de grote invloedrijke doeners en denkers is Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985). In de geschiedenis van de kinderbescherming en jeugdzorg speelde hij een grote rol. Hij had veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving en wie zich verdiept zijn gedachtegoed zal verrast zijn door de actuele betekenis van zijn werk.
De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding? En, waarom komen we pas in actie als gezinsproblemen of kinderen al helemaal ontspoord zijn in plaats van dat we preventieve maatregelen nemen? Ook onderwerpen als de verkokering van het stelsel, de verantwoordelijkheidspedagogiek en zelfbestuur door gestichtskinderen gingen Mulock Houwer aan het hart. Allemaal thema's die vandaag de dag nog steeds herkenbaar zijn, maar die –mede dankzij hem– al in de eerste helft van de vorige eeuw werden aangezwengeld.
Er wordt sinds 2011 elk jaar door Het Nederlands Jeugdinstituut, Pro-Juventute, CANON (zorg voor jeugd) en Defence for Children een Mulock Houwer-lezing georganiseerd.
Wat doen we?
Mulock Houwer-lezing 2025
Laura Batstra geeft op dinsdag 25 november de Mulock Houwer-lezing. Batstra is hoogleraar orthopedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ook is ze auteur van het boek 'Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen', waarin ze pleit voor een niet-problematiserende aanpak van energiek en eigenzinnig kindgedrag.
Volgens Batstra zijn we in de afgelopen jaren flink doorgeschoten in het stoornisdenken en het medicaliseren van levensmoeilijkheden. Waar komt dat vandaan? En wat heeft dat de maatschappij gebracht? We zien mentale problemen eerder toe- dan afnemen: meer en meer kinderen en volwassenen worden behandeld. Hoe komt het dat we doorgaan op dit pad? En zijn er eigenlijk alternatieven? Lees meer.

Foto credits: Reyer Boxem
Wat doen we?
- Een jaarlijkse lezing organiseren voor personen werkzaam in de jeugdhulp en andere geïnteresseerden.
- Tijdens de lezingen komen verschillende thema's aan bod die vandaag de dag nog steeds herkenbaar zijn, maar die – mede dankzij Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer – al in de eerste helft van de vorige eeuw werden aangezwengeld.
- Elke lezing staat in het teken van een specifiek onderwerp. Het onderwerp en de spreker worden per jaar bepaald. Uiteraard is de spreker een expert op het gebied van het betreffende onderwerp.
- Het uitbrengen van een publicatie van de lezing zodat deze beschikbaar is voor verdere verspreiding.
Resultaten
Resultaten
- Mulock Houwer-lezing 2024, door Levi van Dam
Met je eigen wortels groei je het mooist - Uithuisplaatsing nader bekeken
- Mulock Houwer-lezing 2023, door Tom van Yperen
Kan de jeugdzorg veranderen? Een hoopvolle kijk op de toekomst van een werkveld
- Mulock Houwer-lezing 2022, door Simone van der Hof
Niet om de knikkers maar om het spel: over de digitale versie van een vergeten kinderrecht
- Mulock Houwer-lezing 2021, door Bert Wienen
Nieuw kinderrecht: het recht om te falen. Hedendaagse kinderarbeid in Nederland - en hoe we die afschaffen
- Mulock Houwer-lezing 2019, door Marion van San
Wanneer ouders een verkeerde keuze maken: Het gemeenschappelijk lot van de kinderen van Syriëgangers en NSB’ers
- Mulock Houwer-lezing 2018, door Annet van Zon
'Gedeeld opvoederschap: een groots gebaar'
- Mulock Houwer-lezing 2017, door prof. dr. Kees Bakker
'Niet Thuis: over-leven en opvoeding in jeugdtehuizen'
- Mulock Houwer-lezing 2016, door mr. drs. Carla van Os
'Broodje pastrami: opvoeden in crisistijd.'
- Mulock Houwer-lezing 2015, door prof. dr. Micha de Winter
'Mulock Houwer en het Maagdenhuis: over de opvoeding van competente rebellen.'
- Mulock Houwer-lezing 2014, door prof. dr. Wim Slot
'Jongeren die ertoe doen. Zelfbestuur in de jeugdhulp.'
- Mulock Houwer-lezing 2013, door prof. dr. Herman Baartman
'Eigen kracht, daadkracht en de kracht van solidariteit.'
- Mulock Houwer-lezing 2012, door mr. dr. Adri van Montfoort
'Kinderbescherming: de terugkeer van de burger.'
- Mulock Houwer-lezing 2011, door prof. dr. Micha de Winter
'Mulock Houwer: criticus en pionier van de residentiële jeugdzorg.'
Impact
Impact
"Mulock Houwer is wel beschreven als 'rebels'. Hij stond op tegen het gangbare regime in de jeugdzorg om kinderen in het gareel te krijgen en hen te drillen. Dat spreekt mij persoonlijk aan. De actuele vraag is of we sociaalwerkers tijdens de opleiding nog wel genoeg rebels maken. Professionals moeten nu vooral richtlijnen uitvoeren en daarop worden zij ook afgerekend. Kinderen komen nauwelijks aan het woord." - Dhr. Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek.
Samenwerking
Samenwerking
Er wordt voor de Mulock Houwer-lezing samengewerkt met Het Nederlands Jeugdinstituut, Pro-Juventute en CANON (zorg voor jeugd).
Financiering
Financiering
De lezing wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van onder meer Pro Juventute en het Nederlands Jeugdinstituut.
Contact