Scroll down

Alternate Text

Fotoreportage 'We Are Family'

Broers en zussen zouden bij uithuisplaatsing altijd samen in een pleeggezin of gezinshuis geplaatst moeten worden, tenzij het niet in het belang is van (één van) de kinderen. Nederland kent echter geen wet waarin staat dat broers en zussen bij uithuisplaatsing bij elkaar moeten blijven. Daarom worden broers en zussen bij uithuisplaatsing niet altijd in hetzelfde pleeggezin of gezinshuis geplaatst. Deze huidige praktijk en wetgeving is niet in lijn met het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale wet- en regelgeving. Vijf HBO-studenten van de Fotovakschool in Amsterdam hebben met enthousiasme gewerkt aan het in beeld brengen van broers en zussen en maakten prachtige inkijkjes in het leven van broers en zussen. Eva Damstra, Julia Captein, Merel Hegenbart, Melissa Fenijn en Priscilla van der Holst maakten prachtige inkijkjes in het leven van broers en zussen. 

Met de fotoserie die zij hebben gemaakt, willen zij laten zien wat het inhoudt om mét je broer of zus op te groeien in plaats van gescheiden. De studenten hebben broers en zussen, die samen opgroeien, gevraagd om dingen te doen die ze normaal ook altijd met elkaar doen. Tijdens deze bijzondere maar tegelijkertijd ook alledaagse momenten hebben de studenten de kinderen gefotografeerd. Na een paar minuten verdwenen de kinderen in hun eigen wereld en vergaten zij de camera. De studenten hebben verschillende families mogen ontmoeten en daardoor gezien hoe sterk en onvervangbaar de band tussen broers en zussen is.

Melissa (7 jaar), over haar zusje Femke (6 jaar): "Ik kan me niet voorstellen dat we niet meer bij elkaar zouden wonen. Ik vind het heel normaal dat ze er gewoon altijd is. Ze hoort bij het huis. Als ze er niet zou zijn, dan zou ik haar heel erg missen. En dat wil ik niet."

Femke (6 jaar): "Ik zal heel verdrietig zijn als ik niet meer bij mijn zus mag wonen. Ik voel me dan heel alleen."

Priscilla van der Holst

“Het beste portret voor een fotograaf is de onvoorwaardelijke liefde die twee onschuldige kinderen voor elkaar hebben. De meest zuivere emoties worden gedeeld, huilen,lachen en er voor elkaar zijn. Dit is wat mij opviel tijdens het fotograferen de onafscheidelijkheid. Houd broers en zussen daarom bij elkaar."

Amber (9 jaar) over haar zusje Jasmijn (7 jaar): "Wij vinden elkaar super lief en spelen heel graag samen. We zouden heel verdrietig en vooral ook heel erg boos zijn als we niet meer bij elkaar zouden mogen wonen."

Jasmijn (7 jaar): "We zouden heel verdrietig zijn als we niet meer bij elkaar zouden kunnen wonen. We kunnen dan niet meer samen op het grasveld spelen. En we zouden elkaar allemaal heel erg missen."

Merel Hegenbart

"Broers en zussen ontwikkelen zich in wisselwerking met elkaar, hoe de omstandigheden ook zijn. Het gezin waarin ze zijn geboren bindt ze voor het leven. Dit hebben wij ervaren tijdens de fotoshoots met verschillende broers en zussen. De sterke band was voor ons als buitenstaander zowel zichtbaar als voelbaar."

Melle (12 jaar) over zijn zusjes Noor (9 jaar) en Sara (7 jaar): "Ik vind mijn zusjes heel aardig en lief. We zijn familie, dus dan moet je gewoon bij elkaar kunnen wonen, vind ik. Als ik niet meer bij ze zou kunnen wonen, kunnen we elkaar niet meer zo vaak zien en dat vind ik stom."

Melissa Fenijn

“Als fotograaf heb ik van dichtbij mogen zien hoe verschillende broers en zussen met elkaar verbonden zijn. Deze connectie is onvervangbaar en zou niet verbroken mogen worden bij uithuisplaatsing!”

Julia Captein

“Tijdens het fotograferen viel mij op hoe vanzelfsprekend de band tussen alle broers en zussen is. Ik herken dit ook heel erg bij mijn eigen broers. Alle broers en zussen hebben recht op zo’n band.”

Annebel (14 jaar), Lola (12 jaar) en Kick (8 jaar)

Eva Damstra

"Het was heel fijn om deze kinderen te fotograferen. Een band tussen broers en zussen is mooi en breekbaar en het hoort niet dat mensen van buitenaf daar invloed op uit mogen oefenen. Samen met je broer of zus opgroeien moet vanzelfsprekend zijn."

"Mijn zus vind ik vaak lief, maar niet altijd. We kunnen samen spelen, buiten of op de Wii. Als ze niet meer bij mij zou zijn, is dat niet leuk. Dan ben ik alleen maar met mama en papa."

"Mijn zus betekent voor mij heel veel liefde. Ze betekent heel veel voor mij, omdat ze zo lief en schattig is en goed voor mij kan zorgen. Ik zou het heel super erg vinden als ik van Rosa gescheiden zou worden. Dan heb ik verdriet en moet ik de hele tijd aan haar denken."

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee