Scroll down

Alternate Text

Howick en Lili

De lange zaak van Howick en Lili

Howick en Lili kregen na 10 jaar onzekerheid alsnog een verblijfsvergunning. 

De gebeurtenissen in de tijd

  • Zaterdag 8 september 2018: In het uur na de uitspraak lopen Howick en Lili weg van het pleeggezin waar ze wonen. Uren later vraagt de politie burgers uit te kijken naar Howick en Lili. Online spreken talloze mensen zich uit tegen deze oproep. De hashtags #ikbengeenNSBer en #ikwerknietmee worden trending. Mensen moedigen elkaar aan valse meldingen te doen. 's Middags gebruikt staatssecretaris alsnog zijn discretionaire bevoegdheid om de kinderen te laten blijven. Hij zou zich zorgen hebben gemaakt over de veiligheid van de kinderen. Dit is meteen het moment voor de politiek om de wet aan te passen zodat dit soort situaties voorkomen kunnen worden. 
  • Vrijdag 7 september 2018: De moeder van Howick en Lili moet opgenomen worden in een kliniek voor minimaal zes maanden. De advocaat spant een spoedprocedure aan. Howick en Lili komen nu zeker in een tehuis terecht. 's Avonds laat besluit de rechter dat de uitzetting door kan gaan, omdat de moeder niet gediagnosticeerd is.
  • Donderdag 6 september 2018: De Goede Zaak en Defence for Children organiseren een demonstratie voor Howick en Lili. Honderden mensen betuigen steun en maken een vuist naar Harbers die zijn bevoegdheid nog niet heeft gebruikt. 's Avonds spreekt Kinderombudsman Margrite Kalverboer zich eveneens uit tegen de uitzetting op zaterdag 8 september.
  • Vrijdag 24 augustus verklaart de Raad van State het beroep van de staatssecretaris gegrond. Howick en Lili mogen worden uitgezet, ook al zal hun ontwikkeling daardoor ernstig beschadigd worden. Adviezen van de Raad voor de Kinderbescherming zijn van tafel geschoven. Een ondenkbare gang van zaken als het gaat om Nederlandse kinderen. Dit onderscheid is discriminatie in de zin van artikel 2 van het VN-Kinderrechtenverdrag waarin staat dat kinderen niet mogen worden gediscrimineerd op basis van hun status en evenmin op grond van de status of het handelen van hun ouders.
  • Maandag 13 augustus 2018: De staatssecretaris en de Raad voor de Kinderbescherming blijken lijnrecht tegenover elkaar te staan tijdens de zitting bij de Raad van State.
  • Donderdag 19 juli 2018: De rechtbank in Utrecht oordeelt dat de staatssecretaris onvoldoende heeft gekeken naar de terugkeervoorwaarden. De asielaanvraag is ten onrechte afgewezen. Een dag later vertellen Howick en Lili in het Jeugdjournaal hoe het is om in onzekerheid te leven.
  • Dinsdag 24 april 2018: De voorzieningenrechter oordeelt dat de beslissing van de staatssecretaris om geen tijdelijke verblijfsvergunning te verlenen aan Howick en Lili terecht is genomen.
  • Donderdag 30 november 2017: De rechtbank Midden-Nederland beslist dat Howick en Lili terug kunnen keren naar hun vertrouwde omgeving in Amersfoort.
  • Maandag 28 augustus 2017: Howick en Lili zijn terecht, nadat ze enige tijd weg waren.
  • Maandag 14 augustus 2017: Moeder wordt zonder kinderen uitgezet naar Armenië
  • Zondag 13 augustus 2017 organiseren klasgenoten, vrienden, ouders, kerkgenoten en andere betrokkenen een actie in een ultieme poging om op het laatste moment de uitzetting van Howick (12) en Lili (11) te voorkomen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee