Scroll down

Alternate Text

Dossier: Adoptie

De achtergrond

Interlandelijke adoptie werd lang gezien als een ‘twee-vliegen-in-één-klap’ oplossing: een mogelijkheid voor wensouders om de kinderwens te vervullen en tegelijk een mogelijkheid om kinderen zonder ouders een familie te geven. Het werd gezien als vorm van kinderbescherming. Maar adoptie verbreekt permanent de relatie tussen het kind en de oorspronkelijke familie. In het geval van interlandelijk adoptie wordt een kind ook nog eens naar een ander land gebracht. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag mag interlandelijk adoptie alleen plaatsvinden als het kind op geen enkele passende wijze in het land van herkomst kan worden verzorgd. Toch komt het voor dat kinderen in aanmerking komen voor interlandelijke adoptie terwijl zij in hun oorspronkelijke familie of gemeenschap hadden kunnen blijven.

Daarnaast zou interlandelijke adoptie geen inkomsten mogen genereren voor bemiddelaars. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag mogen kinderen niet verkocht te worden; ook niet voor adoptie. Maar er gaan grote bedragen in om, waaronder voor bemiddelaars.

Ook is het recht op identiteit en afstammingsinformatie voor internationaal geadopteerde kinderen onvoldoende gewaarborgd. Soms worden gegevens vervalst of wordt met papieren geknoeid, zodat kinderen voor interlandelijke adoptie in aanmerking komen. Geadopteerden hebben niet altijd toegang tot hun dossiers of er ontbreekt informatie over hun herkomst. Het is voor internationaal geadopeerde kinderen heel ingewikkeld hun identiteit te herstellen en biologische familie terug te vinden. Ieder kind heeft recht op afstammingsinformatie en de Staat moet de identiteit van een kind beschermen of herstellen.

In de praktijk komen bij interlandelijke adoptie al deze kinderrechten in de knel. Het systeem van interlandelijke adoptie kan niet waarborgen dat interlandelijke adoptie enkel als laatste redmiddel plaatsvindt, dat hieraan geen geld wordt verdiend, dat de identiteit van het kind zo nodig wordt hersteld en dat de ontstaansgeschiedenis te achterhalen blijft. Dit is voor Defence for Children reden om te pleiten om te stoppen met interlandelijke adoptie.

Mieke Breedijk

"Interlandelijke adoptie kan leiden tot veel, soms onbeantwoorde, vragen over de eigen ontstaansgeschiedenis. Het recht op informatie daarover is een fundamenteel recht, vallend onder het in het Kinderrechtenverdrag opgenomen recht op identiteit."

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee