Scroll down

Alternate Text
News banner

Kabinet voert motie Kinderpardon niet uit

Op 21 februari heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die oproept om kinderen die vijf jaar beschikbaar zijn geweest voor terugkeer in aanmerking te laten komen voor een Kinderpardon. Het kabinet legt deze motie echter naast zich neer. Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie laat op 27 februari in een brief aan de Tweede Kamer weten dat hij 'het niet verantwoord acht' om de regeling aan te passen en dat de motie in strijd zou zijn met het regeerakkoord. Het kabinet acht de aanstaande kabinetsformatie het geschikte moment om desgewenst de zorgen van de meerderheid van de huidige Kamer te wegen.

Martine Goeman, jurist bij Defence for Children: "Dit is echt niet uit te leggen aan de honderden kinderen die wij juridisch bijstaan. Op dit moment wordt 95% van de aanvragen voor het Kinderpardon afgewezen. Dit percentage is niet in het regeerakkoord vastgelegd. Met deze motie zouden de kinderrechten meer centraal worden gesteld bij de beoordeling van aanvragen voor het Kinderpardon. Het kabinet laat nu weten het onverantwoord te vinden om de rechten van deze kinderen beter te verankeren. Die reactie is onbegrijpelijk. Het is teleurstellend dat in een democratie als Nederland de Tweede Kamer zo aan de kant wordt gezet en het verzoek van de meerderheid van de Kamerleden vooruit wordt geschoven. De rechten van gewortelde kinderen blijven nu geschonden worden. Een uitzetstop is nu nodig om te voorkomen dat kinderen na jarenlang verblijf in Nederland worden uitgezet totdat duidelijk is hoe met de motie na de verkiezingen wordt omgegaan."

Linda Voortman van GroenLinks plaatste op twitter: "Ongelooflijk dat kabinet Rutte-Asscher kinderen die al jaren in NL geworteld zijn, blijft weigeren zekerheid te geven! #ivrk"

Op stemvoorkinderen.nl is de Kieswijzer Kinderrechten te vinden. Hierop is te zien welke politieke partijen voor en tegen aanpassing van het Kinderpardon zijn. Bij de PvdA staat een vraagteken. In het partijprogramma zijn duidelijke standpunten opgenomen over de manier waarop invulling moet worden gegeven aan het Kinderpardon en de motie die oproept tot aanpassing is ook door de PvdA onderschreven. Echter toen er een debat werd aangevraagd omdat het kabinet de motie weigert uit te voeren, werd dit door de PvdA geblokkeerd en is de partij akkoord gegaan met de kabinetsreactie om de motie niet uit te voeren. 

Op dit moment is het niet duidelijk waar de partij precies staat. Defence for Children hoopt snel een aanpassing te kunnen in de Kieswijzer Kinderrechten en samen op te trekken zodat het verblijfsrecht voor gewortelde kinderen wordt erkend en vastgelegd.



Meer informatie

Lees de brief van staatssecretaris Dijkhoff aan de Tweede Kamer 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee