Scroll down

Alternate Text

Jongerenambassadeurs

Tri, Hevien, Margarita, Sabina, Buyna, Mina, Alisa en Akhrat; kent u hen nog? Allemaal hebben zij moeten strijden voor hun kinderrechten. Voor sommigen is het nog vers, voor anderen een paar jaar geleden. Uiteindelijk kregen deze kinderen na jarenlange onzekerheid een verblijfsvergunning. Zij omschrijven wat het met hen deed om geen verblijfsvergunning te hebben en vertellen zij over het moment dat zij hoorden dat zij in Nederland mochten blijven. Ook hebben zij een krachtige boodschap voor kinderen die nog steeds in onzekerheid zitten over hun verblijfsvergunning en bovenal voor de leden van de Tweede Kamer. Kinderen horen na vijf jaar in Nederland te blijven. Stop hun onzekerheid en erken hun verblijfsrecht. Samen bundelen deze jongeren, als ambassadeurs van Defence for Children, hun krachten om een stem te geven aan kinderen zonder verblijfsvergunning en zich in te zetten voor de erkenning van hun rechten.

In Brussel!

Tijdens ‘High-level conference to celebrate the 30th anniversary of the Convention on the Rights of the Child’ in het Europees Parlement gaf jongerenambassadeur Akhrat Selevani een krachtige toespraak. Zij vertelde over de vele verhuizingen die tijdens haar verblijfsprocedure in Nederland, over het juridische gevecht om een bad stoeltje voor haar gehandicapte zusje en over het tekort aan privacy in de opvangcentra. Akhrat sloot haar toespraak af met een duidelijk en helder verzoek: ’laat kinderen kind zijn’.

Alisa

"Het voelde onwerkelijk! Het was alsof ik aan het dromen was. Ik wist niet of ik moest lachten of huilen. Ik moest wel even heel hard schreeuwen. Als je jaren voor je rechten hebt gevochten en je eindelijk wordt gezien als mens."

Lees meer

Ruzanna

"Na het schandalige verhaal van Howick en Lili was de angst nog groter. Er was iets gebroken in me. Ik had nergens zin in. Ik bleef leven alleen omdat ik mijn moeder niet in de steek wou laten,​ ​zo​ ​erg​ ​was​ ​het​ ​voor​ ​mij. "

Lees Meer

Mina

"De dag dat we een vergunning kregen, herinner ik me als de dag van gisteren. Ik sliep, het was vakantie en ik werd steeds anoniem gebeld. De derde keer nam ik op. Het was mijn advocaat. Hij zei: "Mina, ik heb goed nieuws voor jou." Dus ik ging rechtop in mijn bed zitten..."

Lees meer

 

Buyna

"Ik wil graag iets betekenen voor andere kinderen en samen met hen actievoeren om niet meer in die onzekerheid te leven. Ik wil voor hen een luisterend oor zijn, want veel kinderen worden niet gehoord."

Lees meer

 

Emmy

"Ik heb wel meerdere keren actie moeten voeren om voor mijn recht op te komen. Het was heel spannend. Ik kan het ook een strijd noemen: wij werden wel als groep gehoord, maar er werd verder niets mee gedaan."

Lees Meer

 

Akhrat

"Ik ben erg geholpen door Defence for Children met het krijgen van mijn verblijfsvergunning. Ik hoop dat ik met mijn stem namens alle andere jongeren mag spreken die geen verblijfvergunning hebben."

Lees meer

Anood

"Ik hoorde het nieuws van de immigratiedienst zelf, nadat ik ze zelf gebeld had of er een uitslag was op onze aanvraag. Ik was helemaal in shock. Ik was heel emotioneel en het besef dat ik echt een vergunning heb gekregen duurde echt wel een week ongeveer."

Lees meer

Noor

"Er moet meer aandacht komen voor dit probleem. We gaan in gesprek met leden van Tweede Kamer en zullen er op blijven aandringen dat ze iets moeten doen voor deze kinderen."

Lees meer

 

Margarita

"Ik heb de periode zonder vergunning als heel erg eng en onzeker ervaren. Ik had veel wensen en dromen, maar het was op een gegeven moment hopeloos omdat je geen mogelijkheden meer ziet op een toekomst."

Lees meer

Tri

"Ik ben ambassadeur omdat ik andere gezinnen wil helpen, net zoals anderen mij hebben geholpen toen ik het nodig had. We moeten actievoeren en kamerleden iets aanraden, zodat ze hun gedachtes kunnen veranderen."

Lees meer

Hevien

"Een moment bleef ik roerloos staan. Begreep ik het goed? Bedoelt ze dat we een verblijfsvergunning hebben gekregen? Dat we niet terug naar Syrië moeten? Mag ik in Nederland blijven?"

Lees meer

Sabina

"Mijn boodschap aan alle kinderen die nog in onzekerheid zitten: 'Geef de moed niet op!' Ik weet dat het moeilijk is, ik weet dat het voel alsof de grond onder je voeten vandaan wordt gehaald. Maar na regen komt zonneschijn."

Lees meer

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee