Scroll down

Alternate Text

Alternatieven voor vrijheidsbeneming jongeren

Handleiding - Alternatieven voor vrijheidsbeneming jongeren.

Pers banner

Publicatie

De handleiding "Alternatieven voor vrijheidsbeneming van minderjarigen: Handleiding met goede voorbeelden in Europa" geeft naast een internationaal kinderrechtenkader goede voorbeelden van alternatieven voor detentie die kunnen worden toegepast in zaken van minderjarigen die verdacht of veroordeeld zijn voor een strafbaar feit.

De vrijheidsbeneming van minderjarigen is een uiterste maatregel en mag alleen voor een zo kort mogelijke periode toegepast worden. Dit artikel uit het VN-Kinderrechtenverdrag kan alleen in de praktijk nageleefd worden als er voldoende goede alternatieven voor detentie worden aangeboden.

Goede voorbeelden

Op Europees niveau is niet eerder geïnventariseerd of en zo ja welke alternatieve methoden voor vrijheidsbeneming van jongeren worden ingezet. In de handleiding staan verschillende goede voorbeelden. Zo is in Nederland de forensische pleegzorg een voorbeeld van een goed alternatief voor het voorarrest van minderjarigen verdachten.

De handleiding is onderdeel van het Juvenile Offenders Detention Alternative in Europe project (JODA) met Defence for Children als Nederlandse partner en heeft als doel om kennis over alternatieven voor detentie te vergroten.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee