Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Kinderrechtenorganisaties: stop met termen als 'kinderprostituee’, ‘loverboy’, ‘pedofiel’

Termen als kinderprostituee, loverboy, kindersekstoerisme en pedofiel zijn verre van onschuldig. Ze doen geen recht aan de ernst van de misdrijven, kwetsen slachtoffers onnodig of zijn feitelijk onjuist. Kinderrechtenorganisaties Defence for Children-ECPAT en Terre des Hommes lanceren daarom vandaag een taalgids met richtlijnen voor taalgebruik over seksuele gedragingen tegen kinderen. De taalgids is gemaakt voor iedereen die werkt in het aanpakken van seksuele uitbuiting van kinderen.

Met de ‘Terminologiegids voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik’ willen Defence for Children-ECPAT en Terre des Hommes niet alleen victim blaming en stigma voorkomen. De taalgids en aangepaste terminologie moeten ook recht doen aan de ernst van seksuele misdrijven en de noodzaak tot uitbanning ervan. Seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen zijn nooit de schuld van het kind zelf. Toch leggen sommige begrippen en woorden de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, zoals bijvoorbeeld: ‘Ze prostitueerde zichzelf’ of ‘De jongen bood zich online aan.’ En bij een ‘loverboy’ is geen sprake van liefde, wel van een ernstig misdrijf.

Victim blaming groot probleem

‘Victim blaming is een ontzettend groot probleem. We maken ons er bijna allemaal weleens schuldig aan, vaak onbewust. Dit kwetst slachtoffers van seksueel geweld onnodig. De schaamte bij slachtoffers is vaak erg groot en de stap om aangifte te doen is al dan niet nog groter, zo laten recente gebeurtenissen bij The Voice ook zien. Het wordt echt tijd voor verandering, te beginnen bij ons woordgebruik. Woorden doen ertoe. Kies je woorden daarom bewust’, zegt Dominique, ervaringsdeskundige van platform Hope, met anderen te zien in dit filmpje over de noodzaak woorden bewust te kiezen.

Online termenchecker

Meer dan negentig termen over seksuele misdragingen tegen kinderen, vormen van seksuele uitbuiting, geproduceerd materiaal, methodiek van benadering, slachtoffer- en daderschap worden in de taalgids beschreven. Per term volgt een gebruiksadvies: bruikbaar zonder zorgen, alleen met specifieke aandacht gebruiken of ieder gebruik vermijden. De nieuwe of herziene definities zijn gebaseerd op (internationale) wet- en regelgeving en terminologische overwegingen. Hoe en welke termen wel of niet gebruikt kunnen worden, zijn in een online termenchecker te checken. De termenchecker is ontwikkeld voor professionals die werken in of schrijven over de aanpak van seksuele uitbuiting van kinderen: hulpverleners, beleidsmakers, politie en justitie en media.

Bescherm rechten van kinderen

Professor Jaap Doek, kinderrechtenexpert en redacteur van de richtlijnen: ‘Correcte communicatie over seksuele gedragingen naar kinderen is van groot belang om de rechten van kinderen te beschermen. Daarbij is het essentieel dat alle personen en instanties die zich inzetten voor het uitbannen van deze misdrijven op een lijn zitten, omdat consistent taalgebruik leidt tot betere wetgeving, belangenbehartiging en beleid’. De Nederlandse terminologiegids is een aan de Nederlandse context aangepaste en vertaalde versie van de ‘Terminology Guidelines for the Protection of Children from Sexual Exploitation and Sexual Abuse’ uit 2016, ook wel Luxembourg Guidelines genoemd, en een initiatief van Defence for Children – ECPAT en Terre des Hommes.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij Jos de Voogd, persvoorlichter bij Terre des Hommes,
j.devoogd@tdh.nl en 06-12991279.


Bekijk de termenchecker op kinderrechten.nl/terminologie/

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee