Scroll down

Alternate Text
Pers banner

'Nederland, help ook mee met evacuatie vluchtelingenkinderen uit Griekenland'

De evacuatie van vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen gaat op korte termijn beginnen. Dat maakt EU-Commissaris Ylva Johansson bekend. Nog voor Pasen neemt Luxemburg de eerste alleenstaande vluchtelingenkinderen over. Ook andere EU-lidstaten verwelkomen binnenkort in totaal 1.600 kinderen. Nederland geeft vooralsnog geen gehoor aan de noodkreet van Griekenland om 2.500 vluchtelingenkinderen op te nemen. Onaanvaardbaar, vinden VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling. Nederland mag andere landen niet alleen verantwoordelijk houden voor de gevolgen van de EU-Turkijedeal, waarin Nederland wél het voortouw nam.

Nood is hoger dan ooit

Vooralsnog geeft Nederland geen gehoor aan de noodkreten uit de kampen en de oproep van de Griekse regering. Eerder vroeg Griekenland andere EU-lidstaten om hulp bij het opvangen van 2.500 alleenstaande kinderen omdat het land niet bij machte is hen goed op te vangen. Naast Luxemburg zullen ook Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Litouwen en Kroatië binnenkort daadwerkelijk een deel van de kinderen overnemen. Voor 900 van de alleenstaande kinderen is nog geen plek gevonden. Nu het een kwestie van tijd lijkt voor het coronavirus de Griekse vluchtelingenkampen weet te bereiken, is de nood hoger dan ooit. Uiteindelijk zullen alle vluchtelingen op de Griekse eilanden geëvacueerd moeten worden.

Humanitaire ramp afwenden

Eerder deze week riepen 13 hulporganisaties het kabinet in een brief al op steun te geven aan een onmiddellijke evacuatie van de eilanden, om bij te dragen aan alle benodigde maatregelen die medici nodig achten om een humanitaire ramp in de Griekse vluchtelingenkampen af te wenden en om een deel van de kinderen op te vangen in Nederland. Uiteindelijk zullen alle vluchtelingen op de eilanden moeten worden geëvacueerd. Maar ook nu de eerste evacuatie daadwerkelijk plaats zal vinden, geeft Nederland niet thuis.

Nederland in de achterhoede

Solidariteit ligt in de coronacrisis ten grondslag aan alles wat we doen en aan wie we als land willen zijn. Laat Nederland vanuit die gedachte één van de lidstaten zijn die solidair zijn met Griekenland en met de vluchtelingen die daar nu vastzitten. Een uitbraak van het coronavirus op de Griekse eilanden zal catastrofale gevolgen hebben. Griekenland kan dit niet alleen oplossen, en alleen door samen te werken kunnen we erger voorkomen. Laten we tijdens deze crisis niet in de Europese achterhoede belanden, reageren VluchtelingenWerk Nederland, Defence for Children en Stichting Vluchteling samen.

Wel draagvlak bij gemeenten

Een groeiende groep van inmiddels 30 Nederlandse gemeenten is wél bereid om 500 minderjarige kinderen van de eilanden op te vangen. Deze welwillende gemeenten geven daarmee het krachtige signaal af dat er wel degelijk voldoende draagvlak is om dit op te lossen. Ook voogdij-instelling Nidos laat weten klaar te staan om zich over de kinderen te ontfermen.

Corona ook in Griekse vluchtelingenkampen

Een vluchtelingenkamp in Ritsona, op het Griekse vasteland, gaat voor twee weken op slot. Twintig mensen uit het kamp zijn positief getest op het coronavirus. Inmiddels is ook bij zes mensen op het Griekse eiland Lesbos een besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek is aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.

======================================

Meer informatie:

Aankondiging relocatie vluchtelingenkinderen

 • EU-Commissaris Ylva Johansson laat weten dat deze, of uiterlijk volgende week de eerste vluchtelingenkinderen uit Griekenland naar andere EU-lidstaten worden gereloceerd.

Coalitie in eigen land groeit: vijf miljoen mensen

 • In Nederland groeit de coalitie van welwillende gemeenten die zich bij monde van burgemeester, college en/of gemeenteraad uitspreekt vóór het overnemen van alleenstaande kinderen.
 • Nieuwste aangesloten gemeente: Hilversum (30 maart).
 • De teller staat inmiddels op 30 gemeenten die hiermee een krachtig signaal aan het kabinet afgeven dat er wel degelijk draagvlak bestaat in de Nederlandse samenleving voor het overnemen van deze kinderen.
 • 142 Friese politici boden maandag 30 maart een oproep aan bij het Provinciehuis in Leeuwarden om alleenstaande minderjarigen uit Griekenland op te vangen

Nieuws uit Griekenland

 • Er zijn inmiddels zes bevestigde gevallen van mensen die besmet zijn met het nieuwe Coronavirus op Lesbos. De situatie op de Griekse eilanden is inmiddels potentieel catastrofaal.

Brede oproep

De 13 hulporganisaties staan niet alleen in de boodschap tot evacuatie van de vluchtelingen en migranten op Griekse eilanden. De oproepen worden met de dag indringender. Hieronder een overzicht.

Europese Unie

 • De Hoge commissaris voor de vluchtelingen Filippo Grandi noemde de omstandigheden in de kampen kort vóór de coronacrisis al ‘shocking en shameful’.
 • Het Europees Parlement dringt aan op snelle evacuatie en relocatie.
 • De LIBE-commissie doet expliciet de oproep om juist in tijden van corona door te gaan met de herverdeling, in het bijzonder ten aanzien van alleenstaande kinderen. Benadrukt wordt dat er allerlei oplossingen mogelijk zijn zoals medische checks, quarantainemaatregelen en humanitaire vrijstellingen voor inreizen.
 • Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) heeft een praktisch document uitgebracht met een stappenplan voor de relocatie van alleenstaande kinderen.
 • Op vrijdag 27 maart organiseerde Eurocommissaris Johansson een bijeenkomst met de lidstaten die eerder toezeggingen hebben gedaan kinderen op te willen vangen, met het streven om de relocatie te realiseren.

Artsen en hulporganisaties

 

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee