Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Massale oproep aan kabinet voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

Meer dan 100 (oud-)politici, hulporganisaties, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten doen gezamenlijk een oproep aan het kabinet om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland zo groot.

Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten; de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie.

Jan Terlouw: “Griekenland vraagt de landen van Europa om hulp, dat is volkomen terecht. Een aantal landen helpen de Grieken al. Maar in Nederland zijn we nog niet zover. We zijn een van de welvarendste, rijkste, best georganiseerde landen van Europa.  Daarom roep ik de regering op: strijk de hand over uw hart en vang deze kinderen op.”

Ook de groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingenkinderen op te willen vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor. Ook gemeenten waar partijen als het CDA of VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije nemen de verantwoordelijkheid voor in totaal 1.600 kinderen en komen hiermee tegemoet aan de noodkreet van Griekenland om voor 2.500 vluchtelingenkinderen een veilig heenkomen te creëren. Aanjagers van de coalitie VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children roepen het kabinet met klem op het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent, zo staat in de gezamenlijke verklaring die donderdag wordt gepubliceerd. “Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.”

Noot voor de redactie:

Voor interviewverzoeken en vragen, neem contact op met:

  • VluchtelingenWerk Nederland: Martijn van der Linden, 0681699336
  • Defence for Children: Tirsa Hofstee, 0610472498
  • Stichting Vluchteling: Nina Schmitz, 0610964858

Meer informatie:

Noodkreet uit Griekenland

Griekenland stuurde zeven maanden geleden een noodkreet naar de lidstaten van de Europese Unie. Ze deden een beroep op de andere EU-lidstaten om een groep van 2.500 kinderen die zonder familie vastzitten in de overvolle vluchtelingenkampen op te vangen. Deze kinderen, uit landen als Afghanistan en Syrië̈, zijn zeer kwetsbaar en hebben een veilige plek nodig. De noodkreet van de Griekse regering is door de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. De situatie in de kampen is volgens artsen potentieel catastrofaal.

Elf Europese landen hebben inmiddels gehoor gegeven aan de noodkreet van Griekenland. De evacuatie is begonnen en de eerste kinderen zijn vorige week overgebracht naar Luxemburg en Duitsland.

Coronavirus in vluchtelingenkampen

Volgens VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for CHildren is in de Griekse kampen, met name op de eilanden, een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. De organisaties zijn nu extra bezorgd vanwege het coronavirus. In twee vluchtelingenkampen op het Griekse vasteland zijn 28 mensen positief getest op het coronavirus. Ook op het Griekse eiland Lesbos is besmetting met het coronavirus geconstateerd. In de Griekse kampen, met name op de eilanden, is een groot gebrek aan medische zorg en hygiëne. Een catastrofe in de kampen komt met de dag dichterbij.

Coalitie in eigen land groeit: meer dan vijf miljoen mensen

  • In Nederland groeit de coalitie van welwillende gemeenten die zich bij monde van burgemeester, college en/of gemeenteraad uitspreekt vóór het overnemen van alleenstaande kinderen. Op het kaartje staan ook de gemeentes genoemd waar nog gewerkt wordt aan een raadsmeerderheid.
  • De ‘Coalition of the Willing’ bestaat nu uit deze gemeentes: Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Utrecht, Groningen, Leiden, Arnhem, Tilburg, Zwolle, Leeuwarden, Coevorden, Zeist, Schiedam, Houten, Overbetuwe, Enschede, Vijfheerenlanden, Wageningen, Haarlem, Rotterdam, Culemborg, Assen, Leusden, Sudwest Fyslan, Molenlanden, Aa en Hunze, Nieuwegein, Delft, Hilversum, Winterswijk, Bergen, Beverwijk, Den Bosch, Geldrop-Mierlo, Breda, Amstelveen, Gorinchem, Reimerswaal, Tytsjerksteradiel, Veere, Midden-Groningen, Harderwijk en Rhenen.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee