Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Rechtszaak tegen oud-directeur spermabank krijgt rare wending

De zittingsdatum in de zaak die families met donorkinderen die zijn ontstaan met behulp van spermakliniek Bijdorp voeren tegen de arts en oud-directeur de heer Karbaat wegens misstanden in de spermakliniek is 12 mei aanstaande. Deze week is echter bekend geworden dat de heer Karbaat op 11 april is overleden.

Overleden

De zittingsdatum in de zaak die families met donorkinderen die zijn ontstaan met behulp van spermakliniek Bijdorp voeren tegen de arts en oud-directeur de heer Karbaat wegens misstanden in de spermakliniek is 12 mei aanstaande. Deze week is echter bekend geworden dat de heer Karbaat op 11 april is overleden. Het overlijden van de heer Karbaat betekent overigens niet dat er dan ook direct een einde komt aan de procedure, aldus Kinderrechtenorganisatie Defence for Children, Stichting Donorkind en advocaat Bueters van advocatenkantoor Jansen & Van Gaal, die de families bijstaan. Zij laten weten dat er ondanks het overlijden nog methoden zijn om het DNA van de heer Karbaat te vergelijken met het DNA van zijn vermeende donorkinderen.

Onzekerheid

De ouders en kinderen keken uit naar de zitting die voor hen het einde betekent van de jarenlange onrust en onzekerheid die de oud-directeur door zijn onzorgvuldig handelen heeft veroorzaakt binnen de gezinnen. Ook de geruchten over vermeend donorschap van de heer Karbaat zelf zijn dagelijkse zorgen die zij met zich meedragen. Naast onzekerheid over afstamming beklagen de ouders en kinderen zich over onzorgvuldige screening van donoren, en het overschrijden van het afgesproken maximale aantal van zes donorkinderen per donor.

Oplossing

Laura Bosch, jurist bij Defence for Children: "Hierbij willen wij onze condoleance en medeleven overbrengen voor de familie en nabestaanden van de heer Karbaat. Wij begrijpen dat deze zaak belastend is voor de nabestaanden in deze moeilijke tijd. Tegelijkertijd willen wij ook aandacht vragen voor de moeilijke situatie van de groep donorkinderen en hun families die in voortdurende onzekerheid moeten leven over hun afstamming. Wij hopen dat er een zorgvuldige en passende oplossing voor deze ingewikkelde situatie kan worden gevonden."

Het recht op afstammingsgegevens dat is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag schrijft voor dat ieder kind het recht heeft om te weten wie zijn ouders zijn. De Nederlandse overheid is als partij van het VN-Kinderrechtenverdrag verantwoordelijk voor het waarborgen van het recht op afstammingsinformatie van kinderen. Om de kinderen en ouders tegemoet te komen in de onzekerheid over hun afstemming roepen de organisaties familieleden van de heer Karbaat op om vrijwillig DNA af te staan middels een wangslijmafname, zodat ook zij deze periode kunnen afsluiten. Familieleden kunnen contact opnemen met de betrokken organisaties en de advocaat om hierover te overleggen.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee