Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Kinderrechtencollectief: kinderrechten kunnen niet wachten

PERSBERICHT: Het Kinderrechtencollectief maakt zich zorgen dat passende zorg en onderwijs steeds minder goed toegankelijk zijn voor kinderen. Dit blijkt uit de ngo-rapportage ‘Kinderrechten in Nederland 2015-2020’ aan het VN-Kinderrechtencomité. De rapportage is samengesteld door meer dan 100 maatschappelijke organisaties en deskundigen en wordt vandaag aan demissionair staatssecretaris Blokhuis, verantwoordelijk voor de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag in Nederland, overhandigd. De rapportage laat zien dat de decentralisatie van de jeugdzorg maakt dat kinderen nog steeds te lang moeten wachten op passende hulp. “De coronacrisis legt een vergrootglas op al bestaande problemen in het jeugdbeleid en vraagt mentaal veel van kinderen”, aldus Huri Sahin, voorzitter van het Kinderrechtencollectief. “Veel zorgpunten die het Kinderrechtencollectief eerder heeft geuit richting het VN-Kinderrechtencomité, zijn de afgelopen jaren verergerd.”

Kinderen in de wachtstand

  • Decentralisatie verslechtert toegang tot zorg De verschuiving van verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg naar gemeenten kleurt tal van zorgpunten in het rapport. Kinderen krijgen niet tijdig de passende hulp die ze nodig hebben. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in preventief beleid en bovendien is er een ongewenste marktwerking, waarvan kinderen de dupe zijn.

  • Armoede onder kinderen onvoldoende gedaald Eén op de dertien kinderen groeit op in armoede, dit is in de afgelopen vijf jaar onvoldoende gedaald en zal door de gevolgen van de coronacrisis waarschijnlijk toenemen. Doordat elke gemeente het armoedebeleid zelf mag bepalen, is de beschikbare hulp en ondersteuning niet voor alle kinderen beschikbaar, met kansenongelijkheid tot gevolg.

  • Kinderen in langdurige verblijfsonzekerheid In asielprocedures wordt vaak nog niet goed gekeken naar de rechten van het kind. Zo kunnen kinderen in detentie worden geplaatst, is de opvang niet kindvriendelijk en leven kinderen te lang in verblijfsonzekerheid.

VN-Kinderrechtencomité

De rapportage ‘Kinderrechten in Nederland 2015-2020’ is een reactie op het staatsrapport Kinderrechten van de Nederlandse overheid. De rapportage geeft een beeld van de situatie waarin kinderen opgroeien en de realisatie van hun rechten in Nederland, inclusief de kinderen die leven in het Caribisch deel van Nederland, de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Met deze rapportage benadrukt het Kinderrechtencollectief dat wachten met de uitvoering van kinderrechten geen optie is, zodat Nederland hier kritisch op bevraagd wordt en een heldere opdracht van het VN-Kinderrechtencomité krijgt. 

-----------------------------------------------------

Noot voor de redactie

Op vrijdag 30 april van 10:50 – 11:20 uur neemt demissionair staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de rapportage in ontvangst en gaat hij in gesprek met de jongeren Marissa (20) en Jacob (18) over hoe het is om in deze tijd op te groeien. Dit event is online te volgen. Download hier de ngo-rapportage ‘Kinderrechten in Nederland 2015 – 2020’. Voor meer informatie en interviews, kunt u contact opnemen met persvoorlichter Daniëlle de Jong via 06 10 47 24 98 of pers@defenceforchildren.nl.

Kinderrechtencollectief

In het Kinderrechtencollectief bundelen organisaties hun krachten om op te komen voor de belangen van kinderen en toe te zien op de borging van kinderrechten in de Nederlandse wet, beleid en praktijk. Het collectief bestaat uit de kernleden Defence for Children, Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad (NJR), Save the Children, Terre des Hommes Nederland en UNICEF Nederland, met als adviseur het Nederlands Jeugdinstituut en heeft daarnaast nog vele andere partners. www.kinderrechten.nl

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee