Scroll down

Alternate Text
News banner

Onderzoek laat opnieuw steun zien voor EU-wetgeving, bedrijven zelf scoren onvoldoende in aanpak online kindermisbruik

96% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat er wetgeving komt om kinderen te beschermen tegen online seksueel misbruik. Weken voor de stemming over de EU-verordening laat onderzoek zien dat Nederlanders en andere EU-burgers willen dat online platforms maatregelen nemen om kinderen veilig te houden. Het wetsvoorstel van de Europese Commissie zal aanbieders van onlinediensten verplichten om elk risico op seksueel misbruik van kinderen op hun platforms te beoordelen. Als er na preventieve maatregelen nog steeds een hoog risico bestaat op kindermisbruik en een rechter hiertoe de opdracht geeft, dienen zij online kindermisbruik op te sporen, te melden en te verwijderen. 

Verplichte maatregelen op alle platforms

Meer dan 90% van de ondervraagden vindt dat online dienstverleners verplicht moeten worden om hun diensten zo te ontwerpen en aan te passen dat seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen online wordt voorkomen. Ook is 82% voorstander van maatregelen om online dienstverleners te verplichten seksueel misbruik van kinderen online op te sporen, te melden en te verwijderen. Zo’n driekwart van de Nederlanders vindt dat de opsporing van online kindermisbruik zowel op de openbare publieke online ruimtes zou moeten plaatsvinden (79%), als in direct messaging (78%) en op end-to-end versleutelde platforms (73%). Meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders (54%) verklaarde ook dat deze kwestie van invloed zal zijn op hun stemgedrag bij de volgende parlementsverkiezingen. De resultaten komen uit een online survey onder 25.151 inwoners van EU-lidstaten. In Nederland werden 1.007 mensen ondervraagd.

Celine Verheijen, Projectcoördinator Kinderrechten en Seksuele Uitbuiting bij Defence for Children – ECPAT Nederland: “Onderzoek laat keer op keer zien dat burgers de bescherming van kinderen belangrijk vinden en dat de meerderheid vóór wetgeving is. We dienen het doel van deze wetgeving niet uit het oog te verliezen: miljoenen kinderen raken dagelijks verstrikt in de duistere kant van het internet. Zij worden slachtoffer van grooming of moeten leven met de gevolgen van het verspreiden van materiaal van seksueel kindermisbruik. Dat kunnen we met deze wetgeving een halt toeroepen, terwijl andere fundamentele rechten zoals privacy zorgvuldig worden afgewogen door onafhankelijke autoriteiten in plaats van door bedrijven zoals dat nu gebeurt.”

Dat er een goede wet komt is een absolute noodzaak. Elke seconde worden minimaal twee afbeeldingen of video’s van seksueel kindermisbruik online gedeeld. Nederland is de trieste koploper in Europa als het gaat om de hosting van beeldmateriaal van kindermisbruik. Dit beeld kantelt niet volgens de nieuwste cijfers van de Internet Watch Foundation (IWF). In 2023 vond de IWF namelijk 107% meer webpagina’s die in Nederland werden gehost met strafbaar beeldmateriaal van kindermisbruik ten opzichte dezelfde periode in 2022. Er was ook een toename te zien in de ernst van het materiaal (57%).

Bedrijven scoren niet goed op (transparante) aanpak van online kindermisbruik

Rapporten van de Australische internetveiligheidsautoriteit eSafety brachten recent ernstige tekortkomingen aan het licht in de manier waarop online dienstverleners, zoals Google, Twitter/X, TikTok, Twitch en Discord, online kindermisbruik aanpakken. De Australische internetveiligheidsautoriteit eSafety deelde als gevolg hiervan een boete uit van 610.500 Australische dollar (zo’n 367.000 euro) uit aan Twitter/X. Ondanks dat Twitter/X publiekelijk heeft verklaard dat het aanpakken van seksuele uitbuiting van kinderen de hoogste prioriteit is voor het bedrijf, werd 80% van het wereldwijde personeelsbestand geschrapt. Daardoor daalde de proactieve opsporing van seksuele uitbuiting van kinderen op X in de drie maanden na de overname van 90% naar 75%. Ook de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) geeft in recent onderzoek aan dat slechts 10 van de top-50 wereldwijde online social media platforms een gedetailleerd beleid heeft specifiek over kindermisbruik en uitbuiting met relevante uitleg en voorbeelden, zodat duidelijk is welke materialen en activiteiten verboden zijn en hoe het platform deze aanpakt. Zestig procent van de wereldwijde topplatforms geeft geen enkel transparantierapport uit over hoe zij seksueel kindermisbruik en uitbuiting aanpakken.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee