Scroll down

Alternate Text
News banner

Dringende oproep aan demissionair minister van Justitie en Veiligheid om EU-wetsvoorstel tegen online kindermisbruik te steunen

In een samen met twaalf andere organisaties opgestelde brief roept Defence for Children de demissionair minister van Justitie en Veiligheid op om het EU-wetsvoorstel tegen online kindermisbruik te steunen. Op 28 september zou ze met haar EU-collega’s spreken over het voorgenomen voorstel van de Europese Commissie, maar deze bespreking is uitgesteld naar, zoals het er nu uitziet, 19 of 20 oktober 2023. In het voorstel staat dat online dienstverleners, zoals Google, WhatsApp, TikTok en gaming platforms, verplicht worden om online seksueel kindermisbruik en uitbuiting op hun platforms te detecteren en te melden.

Elke seconde telt

Dat er een goede wet komt is noodzaak. Elke seconde worden minimaal twee afbeeldingen of video’s van seksueel kindermisbruik online gedeeld. Nederland is de trieste koploper in Europa als het gaat om de hosting van beeldmateriaal van kindermisbruik. Dit beeld kantelt niet volgens de nieuwste cijfers van de Internet Watch Foundation (IWF). In 2023 vond de IWF namelijk 107% meer webpagina’s met strafbaar beeldmateriaal van kindermisbruik ten opzichte dezelfde periode in 2022. Er was ook een toename te zien in de ernst van het materiaal (57%).

Nieuw (beeld)materiaal

De demissionair minister wil het wetsvoorstel op dit moment echter niet ondersteunen, omdat het de opsporing van nieuw (beeld)materiaal van kindermisbruik omvat. Defence for Children en de andere organisaties stellen daar tegenover dat de opsporing van nieuw materiaal belangrijk is, omdat hiermee seksueel kindermisbruik kan worden gestopt of zelfs kan worden voorkomen.

Dat juist nieuw materiaal opgespoord moet worden, blijkt uit een voorbeeld van oktober 2022. Toen ontving de Nederlandse politie een melding over nieuw geproduceerd beeldmateriaal van  een meisje dat seksueel wordt misbruikt. Het misbruik was door een techbedrijf gedetecteerd en sommige bestanden waren slechts een week voor de melding geproduceerd. De volgende dag werd de verdachte gearresteerd en later bleek dat de man talrijke slachtoffers had gemaakt.

Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. In 2022 kreeg de Nederlandse politie 57.000 meldingen van beeldmateriaal van kindermisbruik dat werd gedetecteerd door online dienstverleners, waar bij 90 meldingen sprake was van een acuut bedreigende situatie. De organisaties vrezen dat zulke informatie verloren dreigt te raken wanneer deze technologie niet meer wordt ingezet.

Waarborgen

Ondanks dat de technologie reeds jaren wordt gebruikt door grote techbedrijven en er geen grote aantallen mensen bekend zijn die vals zijn beschuldigd van online kindermisbruik, bestaat de angst voor relatief veel vals-positieven. Wij pleiten echter dat geen enkel detectiesysteem foutloos is. Om ervoor te zorgen dat onschuldige mensen er geen nadelige gevolgen van ondervinden, worden er bovendien protocollen en beleid opgesteld. Zo heeft de voorgestelde EU-wet stevige waarborgen ingebouwd, bijvoorbeeld via een menselijke check om vals-positieven eruit te filteren en een rechterlijke toetsing voor het gebruik van detectietechnologie gedurende een beperkte periode.

Organisaties

De brief is ondertekend door de kernleden van het Kinderrechtencollectief (Terre des Hommes, Defence for Children - ECPAT, Save the Children, Stichting Kinderpostzegels en Nationale Jeugdraad), Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel, Fier, Stichting Misbruikt, Stichting Praat en Spine.

Steunt u ook de voorgestelde Europese wetgeving om bedrijven te verplichten online kindermisbruik tegen te gaan? Laat het weten en teken de petitie!

Meer informatie: 

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

300 miljoen kinderen wereldwijd slachtoffer van online seksueel misbruik in 2023

Een verontrustend rapport van het Childlight Global Child Safety Institute onthult dat meer dan 300 miljoen kinderen wer…


Lees meer

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee