Scroll down

Alternate Text
News banner

Ervaringsdeskundigen seksueel geweld starten nieuwe beweging

Op 3 maart 2022 is BraveMovement gelanceerd, met als doel het uitbannen van seksueel geweld tegen kinderen vóór 2030. Deze internationale beweging is opgezet door vijftien initiatiefnemers die zelf als kinderen slachtoffer waren van seksueel geweld. Ze komen uit verschillende landen en maken samen een internationale vuist tegen seksueel geweld. Met de inzichten van eigen ervaring kunnen zij het beleid zó sturen dat het effectief én kindvriendelijk is.

Seksueel geweld tegen kinderen is en blijft een enorm probleem. Volgens BraveMovement meldt één op de vijf vrouwen dat ze seksueel misbruikt zijn in hun jeugd. Bij mannen is dit één op de tien. Schrikbarend is de verdubbeling van meldingen tussen 2019 en 2020 van online seksuele uitbuiting. Ook in Nederland zien we veel schrijnende gevallen. Volgens de Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen zijn 16.500 incidenten, tussen 2015 en 2019, behandeld door de politie. Helaas zijn dit alleen de gevallen die bekend zijn bij instanties. Het werkelijke aantal is dus vele malen hoger.

BraveMovement wil dit probleem op twee manieren aanpakken: 1) het beïnvloeden van sociale normen middels bewustwording, en daarmee het stigma van slachtoffers verminderen en 2) het gesprek aangaan met beleidsmakers om het kind-slachtoffer voorop te zetten in beleid en praktijk. Hiermee dragen ze bij aan realisatie van kinderrechten van het VN-Kinderrechtenverdrag. Dit geeft kinderen het recht mee te praten over zaken die hen aangaan en het recht op een kindvriendelijke procedure.

Defence for Children - ECPAT Nederland juicht deze ontwikkeling toe en is overtuigd dat de ervaringsdeskundigen, verenigd in de BraveMovement impact en verbetering teweeg zal brengen op het gebied van seksuele uitbuiting van kinderen. Met name waar het gaat om het begrip rondom de noden en wensen van kinderen die slachtoffer worden. Defence for Children - ECPAT werkt in Nederland ook samen met een soortgelijk initiatief: Platform Hope. Deze organisatie bestaat uit tien ervaringsdeskundigen die als kind slachtoffer waren van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik. Ook zij delen hun ervaring en kennis ten behoeve van minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het meenemen van deze ervaring is niet alleen een kinderrecht, maar ook essentieel in het bepalen van effectief en kindvriendelijk beleid.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Netwerkdag Platform HOPE 2024

Op 28 maart 2024 organiseerde Platform HOPE een netwerkdag in Bunnik. Diverse gemeentes, ministeries en professionals ui…


Lees meer

Gerichte aanpak nodig voor jonge daders van seksuele uitbuiting

Recent onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen wijst uit dat risicofactoren…


Lees meer

Hoge kans op herhaling bij daders seksuele uitbuiting

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld onderzocht voor het eerst hoe vaak daders van mensenhandel in Ne…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee